Κοσμος

Ο Τζέρι Σάινφελντ βάζει στο ίδιο κάδρο το «Free Palestine» και την Κου Κλουξ Κλαν

Η παρέμβασή του έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στον Ισραηλινό πρώην όμηρο Ομέρ Σεμ Τοβ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζέρι Σάινφελντ βάζει στο ίδιο κάδρο το «Free Palestine» και την Κου Κλουξ ΚλανΟ Τζέρι Σάινφελντ βάζει στο ίδιο κάδρο το «Free Palestine» και την Κου Κλουξ Κλαν
© EPA/DANIEL JOUBERT

Ο Τζέρι Σάινφελντ βάζει στο ίδιο κάδρο το «Free Palestine» και την Κου Κλουξ Κλαν

Ο Τζέρι Σάινφελντ, γνωστός για το χιούμορ του στις καθημερινές λεπτομέρειες, αποφάσισε να δοκιμάσει πολιτική ανάλυση από σκηνής – συγκρίνοντας το κίνημα «Free Palestine» με την Κου Κλουξ Κλαν. Σε ομιλία του στο Duke University, ο 70χρονος κωμικός υποστήριξε ότι το σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης είναι συγκαλυμμένος αντισημιτισμός, ενώ χαρακτήρισε την KKK «πιο ειλικρινή» στην εκδήλωση του μίσους της.

Ο Σάινφελντ υποστήριξε ότι το σύνθημα «Free Palestine» αποτελεί συγκαλυμμένη μορφή αντισημιτισμού. «Το “Free Palestine” σημαίνει απλώς ότι δεν σας αρέσουν οι Εβραίοι. Πείτε το καθαρά», ανέφερε, συνεχίζοντας με μια ακόμη πιο προκλητική σύγκριση: «Η Κου Κλουξ Κλαν τουλάχιστον δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν συμπαθεί μαύρους και Εβραίους. Αυτό είναι ειλικρίνεια».

Η παρέμβασή του έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στον Ισραηλινό πρώην όμηρο Ομέρ Σεμ Τοβ, η οποία οργανώθηκε στο Duke University. Η παρουσία του Σάινφελντ δεν είχε ανακοινωθεί, καθώς οι διοργανωτές ήθελαν η προσοχή να παραμείνει στον κεντρικό ομιλητή. Ωστόσο, τα σχόλιά του επισκίασαν τη μαρτυρία του Σεμ Τοβ και τράβηξαν την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ.

Οι δηλώσεις του κωμικού προκάλεσαν έντονη αμηχανία στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το Duke University εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι δεν υιοθετεί τις θέσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και ότι οι απόψεις του Σάινφελντ εκφράζουν αποκλειστικά τον ίδιο. Παράλληλα, φοιτητές και οργανώσεις που στηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση κατήγγειλαν ότι η σύγκριση με μια οργάνωση-σύμβολο ρατσιστικής βίας, όπως η Κου Κλουξ Κλαν, είναι επικίνδυνη και υποτιμητική για τον δημόσιο διάλογο.

Η χρονική συγκυρία καθιστά το ζήτημα ακόμη πιο εκρηκτικό. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει οξύνει τις αντιπαραθέσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου συχνά γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης αλλά και συγκεντρώσεις υποστήριξης προς το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα λόγια του Σάινφελντ έρχονται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την πόλωση, καθώς αγγίζουν το ευαίσθητο όριο ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και την κατηγορία για αντισημιτισμό.

Ο Σάινφελντ δεν είναι ξένος στην ανάμειξη σε ζητήματα που αφορούν την εβραϊκή ταυτότητα. Έχει δηλώσει στο παρελθόν την ανοιχτή στήριξή του στο Ισραήλ και έχει τοποθετηθεί ενάντια σε μορφές αντισημιτισμού. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι δηλώσεις του ξεπέρασαν τα όρια της απλής υπεράσπισης και μετατράπηκαν σε πολιτική συγκρουσιακή ρητορική, συγκρίνοντας ένα διεθνές κίνημα με μια ιστορική οργάνωση μίσους.

Ενώ οι οπαδοί του κωμικού μπορεί να βρουν ειρωνεία στη χρήση της λέξης «ειλικρίνεια» για την KKK, οι επικριτές του βλέπουν μια επικίνδυνη εξίσωση που υποβαθμίζει το πολιτικό αίτημα των Παλαιστινίων και ανοίγει τον δρόμο για την ταύτισή του με τον ρατσισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάινφελντ κατάφερε για ακόμη μία φορά να τραβήξει την προσοχή — αλλά αυτή τη φορά όχι με γέλιο, αλλά με αντιδράσεις και επικρίσεις.

Πηγή: Daily Mail

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY