- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νεπάλ: Η στιγμή της απόδρασης με ελικόπτερο για μέλη της κυβέρνησης - Βίντεο
Αξιωματούχοι κρέμονται από σχοινιά ελικοπτέρου προκειμένου να ξεφύγουν από το πλήθος
Οι διαδηλώσεις στο Νεπάλ ξεκίνησαν ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει 26 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Βίντεο που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αξιωματούχους και πολιτικούς του Νεπάλ να διαφεύγουν από εξαγριωμένους διαδηλωτές με τη βοήθεια ελικοπτέρων του στρατού, καθώς οι βίαιες κινητοποιήσεις βρίσκονται στην τρίτη τους ημέρα.
Στα βίντεο, τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως σε Instagram και Χ, φαίνονται μέλη της κυβέρνησης του Νεπάλ να κρέμονται από σχοινιά, καθώς ελικόπτερα τους απομακρύνουν από περιοχές όπου το πλήθος προσπαθούσε να τους λιντσάρει.
As per reports, government officials in Nepal are escaping to safe locations by clinging onto plane ropes, as protesters are catching and beating them one by one. pic.twitter.com/C4BeW53Vvl
— Mazhar Khan (@Mazhar4justice) September 10, 2025
Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποικίλλουν. Κάποιοι χρήστες υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση του στρατού ήταν μια αναγκαία ενέργεια για τη διάσωση ζωών, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας. Ένας χρήστης με το όνομα @SGnepal σχολίασε: «Τρόποι για να σωθεί μια ζωή…», συνοδεύοντας το σχόλιό του με ένα από τα viral βίντεο.
Αντίθετα, άλλοι χρήστες κατηγορούν τους πολιτικούς για διαφθορά. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του χρήστη @iamharunkhan: «Έτσι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του Νεπάλ τράπηκαν εσπευσμένα σε φυγή, κρεμασμένοι από ένα ελικόπτερο έκτακτης ανάγκης».
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει 26 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που δεν είχαν συμμορφωθεί με τις τοπικές ρυθμίσεις. Αν και η απαγόρευση ανακλήθηκε γρήγορα λόγω της δημόσιας κατακραυγής, οι κινητοποιήσεις δεν υποχώρησαν, αλλά κλιμακώθηκαν, μετατρεπόμενες σε ευρεία εξέγερση κατά της διαφθοράς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός του Νεπάλ, Κ.Π. Σάρμα Όλι, υπέβαλε την παραίτησή του, δηλώνοντας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο: «Παραιτούμαι από τη θέση του πρωθυπουργού αμέσως, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προς την επίλυση σειράς προβλημάτων».
Καθώς οι διαδηλώσεις βρίσκονται στην τρίτη τους ημέρα, η κατάσταση ξέφυγε. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να κυνηγούν αξιωματούχους και πολιτικούς, πυρπολώντας δημόσια κτίρια και σπίτια, ως αντίδραση στη διαφθορά. Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες στο Κατμαντού.
Ο νεπαλέζικος στρατός ανέλαβε την ευθύνη για τις επιχειρήσεις ασφαλείας και διάσωσης. Το αεροδρόμιο του Κατμαντού άνοιξε ξανά μετά από 24ωρη διακοπή, καθώς η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.