- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Κάρολος σε καθολική κηδεία στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια
Θεωρείται βήμα ιστορικής σημασίας στις σχέσεις Αγγλικανικής και Καθολικής Εκκλησίας
Ο Κάρολος σε καθολική κηδεία στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια
Ο βασιλιάς Κάρολος θα γράψει ιστορία την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα παραστεί σε καθολική κηδεία στη Βρετανία –την πρώτη από μονάρχη σε επίσημη ιδιότητα μετά τη Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα.
Ο Κάρολος, ως ανώτατος κυβερνήτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, θα βρεθεί στον καθεδρικό ναό του Γουεστμίνστερ για το Ρέκβιεμ της Δούκισσας του Κεντ, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 92 ετών.
Η Καθάριν Κεντ, όπως προτιμούσε να αποκαλείται, αποτέλεσε ιδιαίτερη φυσιογνωμία στη βασιλική οικογένεια. Μετά από χρόνια προβλημάτων υγείας και προσωπικών απωλειών, αποφάσισε το 1994 να ασπαστεί τον καθολικισμό, όντας η πρώτη γαλαζοαίματη που έκανε το βήμα αυτό από την εποχή του θανάτου του Καρόλου Β΄ το 1685. Η επιλογή της προκάλεσε τότε αίσθηση, καθώς ο Νόμος Διαδοχής του 1701 αποκλείει καθολικούς ή όσους παντρεύονται καθολικούς από τη γραμμή του θρόνου.
Η κηδεία θα τελεστεί στις 16 Σεπτεμβρίου στον καθεδρικό ναό του Γουεστμίνστερ, το μεγαλύτερο καθολικό ναό στην Αγγλία και την Ουαλία, δίπλα στο Passage, το καταφύγιο αστέγων όπου η δούκισσα συνήθιζε να προσφέρει εθελοντικά. Στην τελετή θα παραστούν επίσης η βασίλισσα, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς και τα περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η παρουσία του Καρόλου σε καθολική λειτουργία εντός βρετανικού εδάφους θεωρείται βήμα ιστορικής σημασίας στις σχέσεις Αγγλικανικής και Καθολικής Εκκλησίας. Όπως επισημαίνει η Καθολική δημοσιογράφος Κάθριν Πεπίνστερ, «η Ελισάβετ Β΄ είχε αναπτύξει διάλογο με το Βατικανό αλλά ήταν προσεκτική ώστε να μην παραστεί σε Καθολική Λειτουργία στη χώρα. Η συμμετοχή του βασιλιά και του διαδόχου σε καθολική κηδεία στη Βρετανία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της προσέγγισης».
Αν και ο Κάρολος έχει παραστεί σε καθολικές λειτουργίες στο εξωτερικό –όπως στην αγιοποίηση του καρδιναλίου Τζον Χένρι Νιούμαν το 2019 και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2005– δεν είχε ποτέ συμμετάσχει σε αντίστοιχη τελετή στη χώρα του. Η επιλογή του να το πράξει τώρα, τιμώντας την πεθερά του ξαδέλφου του, Δούκα του Κεντ, ενισχύει την εικόνα ενός μονάρχη που επιχειρεί να εκφράσει ένα πιο ανοιχτό πνεύμα στις σχέσεις θρόνου και θρησκείας.
Πηγή: The Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.