Κοσμος

Άκαρπη επιχείρηση στην Αργεντινή για πίνακα που είχε κλαπεί από τους Ναζί

Πρόκειται για το έργο «Πορτρέτο μιας Κυρίας» του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Γκιζλάντι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκαρπη επιχείρηση στην Αργεντινή για πίνακα που είχε κλαπεί από τους Ναζί
© screenshot/youtube

Άκαρπη επιχείρηση στην Αργεντινή για πίνακα που είχε κλαπεί από τους Ναζί

Οι αρχές της Αργεντινής πραγματοποίησαν έφοδο σε κατοικία στο Μαρ ντελ Πλάτα, έπειτα από τον εντοπισμό σε αγγελία πώλησης ακινήτου ενός πίνακα του 17ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται ότι είχε κλαπεί από τους Ναζί. 

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι στην Αργεντινή, ο πίνακας δεν βρισκόταν πλέον εκεί. Στο σημείο όπου φαινόταν να κρέμεται στο φωτογραφικό υλικό της αγγελίας, υπήρχε πλέον μια μεγάλη ταπισερί. Οι αρχές κατάσχεσαν όπλα, χαρακτικά και άλλα αντικείμενα τέχνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Πρόκειται για το έργο «Πορτρέτο μιας Κυρίας» του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Γκιζλάντι, που ανήκε στον Ολλανδό εβραίο έμπορο τέχνης Ζακ Γκάουντστικερ, του οποίου η συλλογή κατασχέθηκε το 1940.

Η κατοικία ανήκει στην κόρη του Φρίντριχ Κάντγκιεν, πρώην αξιωματικού των SS και στενού συνεργάτη του Χέρμαν Γκέρινγκ, ο οποίος μετέφερε έργα τέχνης στην Αργεντινή μετά τον πόλεμο. Η ίδια και ο σύντροφός της βρίσκονται τώρα υπό έρευνα για ενδεχόμενη απόκρυψη κλεμμένης περιουσίας.

Η υπόθεση αναζωπυρώνει τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της επιστροφής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τον ρόλο της Αργεντινής ως καταφύγιο Ναζί φυγάδων μετά το 1945.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY