Κοσμος

Πώς η παραλλαγή μιας παραδοσιακής συνταγής ζυμαρικών προκάλεσε οργή στην Ιταλία

Ποια είναι η κύρια ανησυχία που εκφράζουν οι Ιταλοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cacio e pepe
Πώς η παραλλαγή μιας παραδοσιακής συνταγής ζυμαρικών προκάλεσε οργή στην Ιταλία © Youtube

Παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που παρουσιάστηκε με παραλλαγή, προκάλεσε αντιδράσεις και οργή στην Ιταλία

Τα ζυμαρικά cacio e pepe αποτελούν μία παράδοση στη Ρώμη, με την παρασκευή τους να θεωρείται «μπελαλίδικη» και τα συστατικά να πρέπει να είναι ακριβώς τρία, χωρίς προσθήκες και παραλλαγές. Ωστόσο, η δημοφιλής ιστοσελίδα UK Good Food κατάφερε να προκαλέσει την οργή των Ιταλών δημοσιεύοντας τη συνταγή με διαφορετικά συστατικά, λέγοντας ότι είναι ένα γρήγορο φαγητό.

Η συνταγή που δημοσιεύτηκε απαριθμούσε τέσσερα υλικά - σπαγγέτι, μαύρο πιπέρι, παρμεζάνα και βούτυρο και πρότεινε την κρέμα γάλακτος ως επιλογή - ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο τρία: σπαγγέτι, μαύρο πιπέρι και τυρί πεκορίνο. Ήταν τέτοια η οργή που προκλήθηκε, που μια ένωση που εκπροσωπούσε εστιατόρια στην Ιταλία έθεσε το ζήτημα στη βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Το Fiepet Confesercenti δήλωσε ότι ήταν «έκπληκτο» που είδε τη συνταγή σε έναν τόσο δημοφιλή βρετανικό ιστότοπο φαγητού, ο οποίος ανήκε στο BBC μέχρι το 2024. Ο πρόεδρός του, Claudio Pica, δήλωσε ότι είχαν σταλεί επιστολές στην Immediate Media, την ιδιοκτήτρια του ιστότοπου, και στον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Edward Llewellyn. Ο κ. Πίκα δήλωσε: «Αυτό το εμβληματικό πιάτο, παραδοσιακά από τη Ρώμη και την περιοχή του Λάτσιο, αποτελεί βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας εδώ και χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που έχει αναπαραχθεί ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Η αρχική συνταγή για το cacio e pepe αποκλείει την παρμεζάνα και το βούτυρο. Δεν υπάρχουν τέσσερα συστατικά, αλλά τρία: ζυμαρικά, πιπέρι και πεκορίνο».

Η κύρια ανησυχία είναι ότι ο ιστότοπος παραπλάνησε τους αναγνώστες, παρουσιάζοντας την εκδοχή του ως την πρωτότυπη. Οι Ιταλοί συχνά κοροϊδεύουν τους ξένους για την ερμηνεία που δίνουν στις συνταγές τους, αλλά η αγανάκτηση σε αυτή την περίπτωση αφορά κάτι βαθύτερο: την παραποίηση της παράδοσης.

Ο Μαουρίτσιο και η Λορεντάνα διατηρούν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρώμης - ανήκει στην οικογένειά τους εδώ και τέσσερις γενιές. «Μπορείς να κάνεις όλες τις παραλλαγές του κόσμου – αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αρχική ιταλική ονομασία τους», είπε ο Μαουρίτσιο. «Δεν μπορείς να πεις ότι είναι casio e pepe αν βάλεις μέσα βούτυρο, λάδι και κρέμα γάλακτος. Τότε γίνεται κάτι άλλο».

Ο Giorgio Eramo διατηρεί ένα εστιατόριο με φρέσκα ζυμαρικά κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, το οποίο σερβίρει cacio e pepe και άλλα παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών. «Είναι απαίσιο. Δεν είναι casio e pepe. Αυτό που δημοσίευσε το Good Food, με βούτυρο και παρμεζάνα, ονομάζεται ζυμαρικά Alfredo. Είναι ένα άλλο είδος ζυμαρικών». Στον πίνακα με τα ζυμαρικά του εστιατορίου του, προσφέρει cacio e pepe με λάιμ - μια παραλλαγή. Αλλά λέει ότι δεν πειράζει. «Είναι διαφορετικό, είναι για το καλοκαίρι, για να γίνουν τα ζυμαρικά πιο φρέσκα. Αλλά δεν επηρεάζει την παράδοση. Δεν είναι σαν την κρέμα ή το βούτυρο. Το λάιμ είναι απλώς μια μικρή αλλαγή».

Οι Ιταλοί είναι αναστατωμένοι επειδή μεγάλο μέρος της παράδοσης της χώρας βασίζεται στο φαγητό

Η Νίκολα, η οποία διατηρεί ένα κατάστημα με σάντουιτς κοντά στο Βατικανό, εξέφρασε ιδιαίτερο προβληματισμό για την προσθήκη κρέμας γάλακτος. «Το Cacio e Pepe δεν πρέπει να φτιάχνεται με κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος είναι για επιδόρπια. Για όνομα του Θεού. Όποιος χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος δεν ξέρει τι σημαίνει μαγείρεμα». 

Οι Ιταλοί συχνά θυμώνουν όταν οι ξένοι πειράζουν τις συνταγές τους - πίτσα με ανανά, καπουτσίνο μετά το μεσημέρι ή καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος, για παράδειγμα.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY