- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία
Η Ουάσινγκτον «ανησυχεί» για την κατάσταση, λέει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο
Οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και Δρούζων μαχητών ξεκίνησαν και πάλι, λίγες ώρες αφού συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε και πάλι σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματα στη Συρία και να ξεκινήσει διάλογο με τη Δαμασκό, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.
IDF releases footage of its latest strikes in Syria. pic.twitter.com/nlaLpZL2IP
— Clash Report (@clashreport) July 16, 2025
Ο Axios δεν διευκρίνισε αν το αίτημα διατυπώθηκε πριν ή μετά τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Συρίας και κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, όταν ρωτήθηκε για τα ισραηλινά πλήγματα, είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί», προσθέτοντας ότι μίλησε τηλεφωνικά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
«Εξετάζουμε αυτό το ζήτημα αυτήν την ώρα. Μόλις μίλησα τηλεφωνικά με τις αρμόδιες πλευρές. Αλλά μας ανησυχεί πολύ και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια ενημέρωση αργότερα σήμερα. Αλλά μας ανησυχεί πολύ», επέμεινε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι μάχες.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και Δρούζων μαχητών ξεκίνησαν και πάλι, λίγες ώρες αφού συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός.
Η ΕΕ ανησυχεί για τις συγκρούσεις στη Συρία, καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «ανησυχία» για τις συγκρούσεις στη Συρία και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να προστατεύσουν τους αμάχους «αδιακρίτως».
Σε μια ανακοίνωση, η ΕΕ κάλεσε επίσης σε «σεβασμό» της κυριαρχίας της Συρίας, «απέναντι στον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών πληγμάτων στο συριακό έδαφος».
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στην Τουρκία, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, κάλεσε σήμερα σε ένα «βήμα πίσω» και σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην πόλη Σουέιντα της Συρίας και καταδίκασε τη βία εναντίον αμάχων.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία εναντίον αμάχων στη Σουέιντα. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δεσμευθούν σε ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», έγραψε ο Τομ Μπαράκ σε ανάρτηση στο X, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική γραφή για την πόλη, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους κυβερνητικούς στρατιώτες και ντόπιους Δρούζους μαχητές μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Δαμασκό - που έθεσαν στο στόχαστρο το Γενικό Επιτελείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων και περιοχές γύρω από αυτό - έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Συρίας να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως η Συρία έχει μια ιστορική ευκαιρία να ζήσει εν ειρήνη και να ενσωματωθεί στη διεθνή κοινότητα αφού ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.