- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ο Τραμπ χλευάζει όσους αποπειραθούν να δραπετεύσουν από το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»
Η κατασκευή της φυλακής προκαλεί οργή, με ορισμένους να τη χαρακτηρίζουν «απάνθρωπη»
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφτεί το κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στους βάλτους του εθνικού πάρκου Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα
Ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε τους παράτυπους μετανάστες ότι κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από άγρια ζώα αν αποπειραθούν να δραπετεύσουν από το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», ένα υπό κατασκευή κέντρο κράτησης στη μέση των βάλτων της Φλόριντα.
Η κατασκευή αυτού του «Αλκατράζ με αλιγάτορες» προκαλεί οργή μεταξύ των επικριτών της μεταναστευτικής πολιτικής καταστολής του Ντόναλντ Τραμπ, με ορισμένους να χαρακτηρίζουν το νέο αυτό χώρο «απάνθρωπο».
Η ιδέα είναι τυχόν δραπέτες να δεχθούν επίθεση από αλιγάτορες ή φίδια; «Υποθέτω ότι αυτό είναι το σκεπτικό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.
Coming soon! pic.twitter.com/v3DCJsrDwV
— Homeland Security (@DHSgov) June 28, 2025
«Τα φίδια είναι γρήγορα, αλλά οι αλιγάτορες... Θα τους μάθουμε πώς να ξεφεύγουν από έναν αλιγάτορα, εντάξει;» είπε σαν αστείο. «Αν δραπετεύσουν από τη φυλακή, πώς να ξεφύγουν: μην τρέχετε σε ευθεία γραμμή. Τρέξτε έτσι. Και ξέρετε κάτι; Οι πιθανότητές σας αυξάνονται κατά 1%», συνέχισε ο Τραμπ το υποτιθέμενο αστείο του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτεί αυτό το κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στους βάλτους του εθνικού πάρκου Έβεργκλεϊντς, που βαφτίστηκε «Αλκατράζ με αλιγάτορες». Το κέντρο χτίστηκε σε ένα πρώην αεροδρόμιο στα Έβεργκλεϊντς, έναν προστατευόμενο υγρότοπο στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 5.000 άτομα, ενώ οι αρχές της Φλόριντα έχουν μιλήσει για χίλιες θέσεις. Το λειτουργικό του κόστος εκτιμάται σε 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί εκεί και η μόνη οδός εξόδου είναι πτήση χωρίς επιστροφή. Η τοποθεσία είναι απομονωμένη, περιστοιχίζεται από επικίνδυνη πανίδα και περιβάλλον που δεν συγχωρεί», είπε χθες σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Κάρολαϊν Λέβιτ. Ερωτηθείσα γιατί το κέντρο κατασκευάστηκε σε τόσο εχθρικό φυσικό περιβάλλον, η εκπρόσωπος της προεδρίας είπε πως «όταν έχεις δολοφόνους που βρίσκονται εδώ παράνομα, βιαστές και ειδεχθείς εγκληματίες σε κέντρο κράτησης (...) θεωρώ πως πρόκειται για μέτρο αποτροπής κάθε απόπειρας απόδρασης».
🇺🇸 WELCOME TO ALLIGATOR ALCATRAZ: AMERICA’S WILDEST DETENTION CENTER
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 1, 2025
Florida’s new immigration center just opened deep in the Everglades and it’s literally surrounded by gators.
The only way in is one swampy road. The only way out? A one-way flight.
Beds for thousands, no cell… https://t.co/jzc81tMQDo pic.twitter.com/5grX8Xnfzn
Περίπου 200.000 αλιγάτορες, οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 4 μέτρα όταν είναι ενήλικοι, κατοικούν στο εθνικό πάρκο Έβεργκλεϊντς. Αυτοί είναι ο λόγος που είναι διάσημο.
Οι επιθέσεις αλιγατόρων σε ανθρώπους είναι σχετικά σπάνιες στη Φλόριντα. Μεταξύ 1948 και 2022, καταγράφηκαν εκεί 453 «απρόκλητα τυχαία δαγκώματα», συμπεριλαμβανομένων 26 θανάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Άγριας Ζωής της Φλόριντα.
Ωστόσο, οι αρχές έχουν προσπαθήσει να υπερεκτιμήσουν τον κίνδυνο.
Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Φλόριντα Τζέιμς Άτμαϊερ.
Η κατασκευή του «Αλκατράζ με αλιγάτορες» προκαλεί αγανάκτηση στους επικριτές της πολιτικής του Τραμπ έναντι των μεταναστών. Πρόσφατα έγιναν διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες, που σημαδεύτηκαν από επεισόδια, με έναυσμα επιχειρήσεις-σκούπα των δυνάμεων ασφαλείας για τη σύλληψη μεταναστών.
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος κατήγγειλαν εξάλλου τον «απαράδεκτο και ανώφελο κίνδυνο» για το μοναδικό οικοσύστημα 2.000 και πλέον ειδών χλωρίδας και πανίδας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.