- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Καύσωνας-ρεκόρ στην Ευρώπη: 46°C στην Ισπανία - Σε συναγερμό η Γαλλία
Η πρώτη μεγάλη έξαρση του καλοκαιριού πλήττει τον Νότο - Ακραίες θερμοκρασίες και προειδοποιήσεις
Η Ευρώπη φλέγεται: 46°C στην Ισπανία, θερμικές προειδοποιήσεις στη Γαλλία και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ιταλίας.
Η Ισπανία κατέγραψε θερμοκρασίες-ρεκόρ 46°C, ενώ σχεδόν ολόκληρη η ηπειρωτική Γαλλία τέθηκε υπό θερμικό συναγερμό, καθώς ένας σφοδρός καύσωνας σαρώνει τη νότια Ευρώπη.
Ενισχυμένο από τη ρύπανση που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα, το κύμα καύσωνα πλήττει εδώ και μέρες την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Αρχές σε πολλές χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και κινητοποιούν πυροσβέστες για να αποτρέψουν πυρκαγιές.
«Η ακραία ζέστη δεν είναι πια σπάνιο φαινόμενο – είναι η νέα κανονικότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε διάσκεψη στη Σεβίλλη.
Η Σεβίλλη προβλέπεται να έχει θερμοκρασίες άνω των 40°C και νύχτες με 25°C τουλάχιστον έως την Πέμπτη, με γιατρούς να ανησυχούν για τη συνεχή θερμική πίεση στο ανθρώπινο σώμα.
Στην Ιταλία, 21 από τις 27 πόλεις μπήκαν στο υψηλότερο επίπεδο θερμικής προειδοποίησης, με αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Τοσκάνης κατά 20%.
Η Γαλλία έθεσε για πρώτη φορά το 88% των διοικητικών της περιοχών σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω καύσωνα. Η κυβέρνηση προσαρμόζει ωράρια εργασίας, κλείνει 200 σχολεία και αντιμετωπίζει τις πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Η Ισπανία σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας για Ιούνιο με 46°C στην Ελ Γρανάδο (Ουέλβα), ενώ η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή 29η Ιουνίου στην ιστορία της χώρας.
Στην Πορτογαλία, επτά από τις 18 περιοχές είναι σε κόκκινο συναγερμό. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί μετά την Τετάρτη.
Πιο βόρεια, και η Γερμανία αντιμετωπίζει κινδύνους πυρκαγιάς, περιορίζοντας την άντληση νερού. Στο Βρανδεμβούργο, οι εργοδότες καλούνται να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την υπερβολική ζέστη.
Στη Βρετανία, το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία φτάνουν τους 34°C, ενώ οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται "δυσάρεστες" για εξωτερική εργασία και μεγάλες συγκεντρώσεις όπως το Γκλάστονμπερι ή το Γουίμπλεντον.
Η αστική κλιματολόγος Ραντίκα Κόσλα (Παν. Οξφόρδης) υπογράμμισε ότι οι πόλεις απορροφούν και επανεκπέμπουν τη θερμότητα, επιβαρύνοντας τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.
Ο καύσωνας οφείλεται σε θερμικό θόλο, που παγιδεύει θερμό αέρα, την ώρα που η Μεσόγειος βιώνει θαλάσσιο καύσωνα 5°C πάνω από το κανονικό.
Ο δρ Μάικλ Μπερν (Παν. Σεν Άντριους) τόνισε ότι οι θερμικοί θόλοι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης άνω των 2°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα οδηγεί σε εντονότερους καύσωνες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, ως τα τέλη του αιώνα, οι θάνατοι από ζέστη στην Ευρώπη θα φτάσουν τους 80.000 ετησίως, ξεπερνώντας αυτούς που αποτρέπονται από τον ηπιότερο χειμώνα.
«Ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο ζεστός και πιο επικίνδυνος», επανέλαβε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας επείγουσα δράση για το κλίμα. «Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής».
(Πηγή: The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.