- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισραήλ: Το εθνικό τραύμα και η ανθεκτικότητα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023
Το δόγμα που επικράτησε τα τελευταία 10 χρόνια στο Ισραήλ ήταν η πολιτική του κατευνασμού. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να ελέγξει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και να κατευνάσει τις επιθετικές ενέργειες των «πληρεξουσίων» του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος. Και πράγματι, για πολλά χρόνια αποφεύχθηκε.
Το Ιράν όμως κατόρθωσε - παρά τις χειρουργικές επεμβάσεις της Μοσάντ και με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας - να φτάσει στο σημείο καμπής του εμπλουτισμού του ουρανίου στο 60%, που καθιστούσε πλέον απολύτως εφικτή την παραγωγή 15 ατομικών βομβών με την ίδια ισχύ εκείνων που έπληξαν τη Χιροσίμα. Οι ανώτατοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Ιρανικού καθεστώτος δεν έπαψαν να διατυπώνουν την αποφασιστικότητά τους να εξοντώσουν το «σιωνιστικό καρκίνωμα» και να εξαφανίσουν το κράτος του Ισραήλ από τον παγκόσμιο χάρτη.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Χεσμπολά στο Λίβανο εξοπλίστηκε με χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες, οι Χούθι στην Υεμένη αποκτούν βαλλιστικούς πυραύλους, η Χαμάς ανέπτυξε έναν ολόκληρο πάνοπλο στρατό και μετέτρεψε τη Γάζα σε μια τεράστια δαιδαλώδη υπόγεια στρατιωτική βάση. Οι δε Φρουροί της Επανάστασης είχαν καταλάβει τη Δαμασκό και άνοιγαν τους δρόμους ανεφοδιασμού της Χεσμπολά, με Ιρανικής κατασκευής drones.
Η σφαγή 1200 Ισραηλινών και η αρπαγή 250 ομήρων από τη Χαμάς στις 07 Οκτωβρίου του 2023 σηματοδότησε το τέλος της αντίληψης του κατευνασμού. Το Ιράν, την ίδια ακριβώς ημέρα έδωσε το σύνθημα για την «απελευθέρωση» της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ. Το «εθνικό τραύμα» που προκάλεσε εκείνη η ημέρα στην Ισραηλινή κοινωνία έμελλε να αλλάξει εκ βάθρων τόσο την πολιτική όσο και τη στρατηγική αντίληψη του Ισραήλ για την υπεράσπιση της ίδιας της ύπαρξής του.Oι παρατεταμένες και επώδυνες μάχες στη Γάζα και στο Λίβανο, όχι μόνο διέλυσαν τις δυνατότητες της Χαμάς και της Χεσμπολά αντίστοιχα αλλά οικοδόμησαν την εθνική ανθεκτικότητα των Ισραηλινών, ώστε να ανταπεξέλθουν στο κόστος ενός πολέμου που τους επιβλήθηκε. Επί 18 μήνες, οικοδομήθηκε δηλαδή η ικανότητα της Ισραηλινής κοινωνίας να απορροφά το βαρύ τίμημα ενός πολυμέτωπου πολέμου: οδυνηρές απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκκένωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών από τις πόλεις και χωριά που βρίσκονταν στις ζώνες πυρός, τεράστια οικονομική ζημιά και πρόσφατα καταστροφές αστικών υποδομών.
Αυτή η ανθεκτικότητα που γεννήθηκε από το εθνικό τραύμα της 7ης Οκτωβρίου 2023 είναι η κινητήρια δύναμη που επιτρέπει στο Ισραήλ, όχι μόνο να αποκρούσει τις επιθέσεις εκείνων που προσδοκούν τη καταστροφή του, αλλά και να λάβει προληπτικές πρωτοβουλίες για ένα μακρύ και δαπανηρό πόλεμο εναντίον του Ιράν, μιας περιφερειακής υπερδύναμης προκειμένου να προστατεύσει την ίδια την ύπαρξή του από τις θεοκρατικές αντιλήψεις των Αγιατολάδων της Τεχεράνης.
Αυτή η ανθεκτικότητα εξηγεί πως την ώρα που το Ισραήλ δέχεται εκατοντάδες πυραυλικές επιθέσεις που πλήττουν νοσοκομεία και αστικές εγκαταστάσεις στη καρδιά των μεγάλων πόλεων, χιλιάδες Ισραηλινοί συνωστίζονται σε αεροδρόμια και λιμάνια για να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν τη χώρα τους με κάθε τρόπο, στο μέτωπο του πολέμου η στα μετόπισθεν, προσφέροντας βοήθεια σε όσους συμπολίτες τους πλήττονται από τους Ιρανικούς πυραύλους. Και αυτό είναι το μεγαλείο μιας κοινωνίας που αγωνιά… Αγωνιά για την ύπαρξή της, αγωνιά για το μέλλον… Αγωνιά και αντέχει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.