- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γάζα-Madleen: Ο Μακρόν ζητά την επιστροφή των 6 Γάλλων που επέβαιναν στο σκάφος
Η ανακοίνωση του Ελιζέ
Γάζα-Madleen: Ο Μακρόν ζητά την επιστροφή των 6 Γάλλων που επέβαιναν στο σκάφος
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν "ζήτησε να επιτραπεί, το ταχύτερο δυνατό, η επιστροφή στη Γαλλία" των έξι Γάλλων υπηκόων που επιβαίνουν σε ένα σκάφος που μετέφερε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο αναχαιτίστηκε ανοικτά της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές, όπως δήλωσε σήμερα το Ελιζέ.
"Αφότου αποκτήσαμε γνώση του σχεδίου τους, παρά τους κινδύνους για τους οποίους τους είχαμε προειδοποιήσει, ήμασταν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε συμβάν", είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σε ανακοίνωση προς τον Τύπο.
"Μετά τη σύλληψη του πλοίου, ζητήσαμε να ασκήσουμε προξενική προστασία" και να "τους επισκεφθούμε" όταν θα έφθαναν στο ισραηλινό έδαφος, "προκειμένου να βεβαιωθούμε για την κατάστασή τους και να διευκολύνουμε την ταχεία επιστροφή τους στη Γαλλία", είπε.
Το ιστιοφόρο στον οποίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ολλανδία, είχε αναχωρήσει από την Ιταλία την 1η Ιουνίου για να "σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό" της Γάζας, που είναι στα όρια κατάστασης ανθρωπιστικής καταστροφής έπειτα από 20 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Γαλλίδα, παλαιστινιακής καταγωγής, ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν είναι μεταξύ των επιβαινόντων στο σκάφος.
Στη διάρκεια της νύχτας, ο Συνασπισμός Στολίσκος Ελευθερίας, που είχε ναυλώσει το σκάφος, ανέφερε στο Telegram πως είχε χάσει τη σύνδεση με το ιστιοφόρο που "συνελήφθη", όπως είπε, από τον ισραηλινό στρατό.
Εικόνες που μετέδωσε ο Στολίσκος Ελευθερίας δείχνουν τους ακτιβιστές πάνω στο σκάφος με πορτοκαλί σωσίβια, με τα χέρια ψηλά την ώρα της σύλληψης, με ορισμένους να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει. Λίγο πριν, ορισμένοι πέταξαν το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους στη θάλασσα.
Αφού είχε φθάσει ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών, το Μαντλίν άρχισε να προσεγγίζει τη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ, που είχε διατάξει τον στρατό να το σταματήσει.
Το ιστιοφόρο εξετράπη προς το λιμάνι της Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ, όχι μακριά από τη Γάζα, όπου επρόκειτο να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανέναν από τους επιβαίνοντες μετά τη σύλληψη του πλοίου.
"Οι επιβαίνοντες προβλέπεται να επιστρέψουν στις χώρες τους", ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών , που δημοσιοποίησε φωτογραφίες που δείχνουν διανομή σάντουιτς και νερού στους επιβαίνοντες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα την "Γκρέτα Τούνμπεργκ και τους υπόλοιπους ότι προσπάθησαν να στήσουν μια επικοινωνιακή πρόκληση με μοναδικό σκοπό τη δημοσιότητα".
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.