- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν για την Άλωση: Κωνσταντινούπολη και Αγία Σοφία για πάντα δικές μας
Προκλητικός ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης
Ερντογάν για την Άλωση: Κωνσταντινούπολη και Αγία Σοφία για πάντα δικές μας
«Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη σημερινή 572η επέτειο της Άλωσης, τονίζοντας ότι η η σημερινή Τουρκία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα καινοτομίας του σουλτάνου Μωάμεθ του Β', το οποίο άλλαξε την εποχή εκείνη τη φιλοσοφία του πολέμου και οδήγησε στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
«Ο Πορθητής δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας που ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη μηχανική. Τα πυροβόλα που κατασκεύασε ο Πορθητής άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία του πολέμου της εποχής εκείνης και έμειναν στην Ιστορία. Σήμερα, διατηρούμε ζωντανή αυτήν τη γνώση, αυτό το πνεύμα της καινοτομίας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τον ίδιο τρόπο και το μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη σημερινή φιλοσοφία του πολέμου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και πολλές άλλες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή που έγινε στην περιοχή Μπέικοζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, από όπου εγκαινίασε μέσω βιντεοκλήσης δημοτικά πάρκα σε προάστια της Κωνσταντινούπολης.
«Σήμερα είναι η 572η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα έπη της Ιστορίας μας. Στις 29 Μαΐου 1453, μια ιδιοφυΐα τακτικής και στρατηγικής, ένας νικηφόρος διοικητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν στρατό που πίστεψε και αφοσιώθηκε στον στόχο. Η πολιορκία 53 ημερών κατέληξε σε μια εκθαμβωτική νίκη υπό την ηγεσία του 21χρονου Πορθητή. Είθε η 572η επέτειος της Άλωσης να είναι ευλογημένη. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος από τους στρατιώτες και τον διοικητή που την κατέκτησε», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι πάνω απ' όλα μια νίκη της γνώσης, της επιμονής και της πίστης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν από τον οθωμανικό στρατό, αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Μόλις ο Πορθητής ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 19 ετών, σήκωσε αμέσως τα μανίκια για να αναπτύξει νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα όπλα και ξεκίνησε ένα πυρετώδες έργο. Έβαλε τον μάστορα Σαρούκα να κατασκευάσει νέα κανόνια για να γκρεμίσει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θεωρούνταν αδιαπέραστα. Δοκίμασε πρώτα αυτά τα κανόνια, των οποίων τα βλήματα ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά, στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούσε προσωπικά κάθε στάδιο όλων αυτών των προετοιμασιών.
Κατά τον πρώτο μήνα της πολιορκίας, η οποία άρχισε στις 6 Απριλίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι επιτυχίες τις τελευταίες 23 ημέρες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νίκη που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πορθητής, ο οποίος μετέφερε τα πλοία από ξηράς, είχε προετοιμάσει μια προαναγγελθείσα Άλωση βήμα προς βήμα με έξυπνες μεθόδους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: Όταν αυτά τα νέα κανόνια που ονομάζονται "Σαχί" άρχισαν να χτυπούν τα τείχη, η πορεία της πολιορκίας άλλαξε. Το πρώτο ρήγμα άνοιξε στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τοπκαπί). Το πρώτο λάβαρο υψώθηκε στα τείχη του Τοπκαπί. Από το μεσημέρι της 28ης Μαΐου, η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία ήταν πλέον για πάντα δικές μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.