- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Ρούμπιο αναγγέλλει «επιθετική» ανάκληση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους φοιτητές από την Κίνα
Πάνω από 277.000 Κινέζοι (-ες) ήταν εγγεγραμμένοι (-ες) σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακαλεί τις θεωρήσεις διαβατηρίων των φοιτητών από την Κίνα
O Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε την Τετάρτη (28.5) ότι η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει «επιθετικά» τις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε φοιτητές από την Κίνα – πρόκειται για μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια –, αφού το Πεκίνο επέκρινε την αναστολή από πλευράς Ουάσιγκτον των διεκπεραιώσεων αιτήσεων θεώρησης διαβατηρίων των ξένων φοιτητών.
Το ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα «συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να ανακληθούν επιθετικά οι βίζες κινέζων φοιτητών», ιδίως όσων «συνδέονται με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» ή «σπουδάζουν σε κρίσιμα πεδία», τόνισε ο υπουργός Ρούμπιο σε λακωνική ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Θα αναθεωρήσουμε επίσης τα κριτήρια για να ενισχυθεί η εξέταση όλων των προσεχών αιτήσεων για βίζες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πάνω από 277.000 Κινέζοι (-ες) ήταν εγγεγραμμένοι (-ες) σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Τον αριθμό τους ξεπέρασαν αποκλειστικά – για πρώτη φορά εδώ και χρόνια – οι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Institute of International Education (IIE) εγκεκριμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ριχτεί σε εκστρατεία εναντίον πανεπιστημίων που κατηγορεί ότι κάνουν κατήχηση στην ιδεολογία «woke», ιδίως με πολιτικές τους για την προώθηση της διαφορετικότητας, καθώς και όσων «άφησαν» να γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτηρίζει συλλήβδην αντισημιτισμό.
Ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε βάλει στο στόχαστρο φοιτητές και φοιτήτριες από την Κίνα σε πεδία που θεωρεί ευαίσθητα, προβάλλοντας υποψίες για σχέσεις με τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Η ανακοίνωση του Μάρκο Ρούμπιο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκκληση της Κίνας στις ΗΠΑ να «εγγυηθούν» τον σεβασμό «των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων ξένων φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των κινέζων φοιτητών».
Προχθές Τρίτη η κυβέρνηση Τραμπ, αποφασισμένη να επιβληθεί η εθνικιστική και συντηρητική ιδεολογία της στην εκπαίδευση, διέταξε να ανασταλεί ο χειρισμός αιτήσεων για θεωρήσεις διαβατηρίων φοιτητών και φοιτητριών από την Κίνα και άλλες χώρες, ενώ διεμήνυσε πως θα περάσει από κόσκινο τις παρουσίες τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω κλιμάκωσης της επίθεσής της με στόχο ειδικά το Χάρβαρντ.
Διαβάστε επίσης → O Τραμπ βάζει φρένο στις νέες συνεντεύξεις για έκδοση βίζας σε ξένους φοιτητές
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.