Κοσμος

Ψευδή στοιχεία Τραμπ για «λευκή γενοκτονία» στη Νότια Αφρική - Οι εικόνες ήταν από το Κονγκό

Το fact checking εκθέτει τον πρόεδρο των ΗΠΑ - Παρουσιάστηκαν παραπλανητικές εικόνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε παραπλανητικές εικόνες και βίντεο στον Σίριλ Ραμαφόσα για υποτιθέμενη γενοκτονία λευκών στη Νότια Αφρική.
Τα υποτιθέμενα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Σίριλ Ραμαφόσα ήταν παραπλανητικά © EPA/Jim Lo Scalzo

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε παραπλανητικές εικόνες και βίντεο στον Σίριλ Ραμαφόσα για υποτιθέμενη γενοκτονία λευκών στη Νότια Αφρική.

Τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία για μαζικές δολοφονίες λευκών στη Νότια Αφρική, τα οποία παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ σε τεταμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, περιλάμβαναν εικόνες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ψευδώς χαρακτηρισμένα βίντεο που απεικόνιζαν, δήθεν, «χώρους ταφής».

«Όλοι αυτοί είναι λευκοί αγρότες που θάβονται», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας εκτύπωση άρθρου με φωτογραφία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα.

Ωστόσο, η φωτογραφία προερχόταν από βίντεο του Reuters (3 Φεβρουαρίου), στο οποίο φαίνονται εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων να μεταφέρουν σάκους με σορούς στην πόλη Γκόμα του Κονγκό, μετά από συγκρούσεις με αντάρτες M23. Η εικόνα επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία επαλήθευσης του Reuters.

Τα «στοιχεία» Τραμπ για «λευκή γενοκτονία» στη Νότια Αφρική

Σε άλλο σημείο της συνάντησης, ο Τραμπ παρουσίασε βίντεο που υποστήριξε ότι αποδεικνύει γενοκτονία λευκών στη Νότια Αφρική. Στο βίντεο εμφανίζονταν λευκοί σταυροί, τους οποίους ο Τραμπ παρουσίασε ως τάφους αγροτών. Ωστόσο, το σημείο είναι μνημείο και όχι νεκροταφείο, όπως εξήγησε ο Ρομπ Χότσον, δημιουργός του, στο BBC. Το προσωρινό αυτό μνημείο δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία δύο Αφρικάνερ αγροτών.

Donald Trump ambushes South Africa's president with video falsely claiming white genocide

Το βίντεο που προβλήθηκε περιείχε ψευδείς πληροφορίες, αλλά προοριζόταν να στηρίξει την πρόταση του Τραμπ για «παροχή ασύλου» σε διωκόμενους λευκούς αγρότες — πρόταση που εξόργισε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες ως θεωρίες συνωμοσίας.

Το βίντεο προέβαλε έντονα τον Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτη του κόμματος Οικονομικοί Μαχητές της Ελευθερίας (EFF), ο οποίος φάνηκε να τραγουδά το αμφιλεγόμενο αντιρατσιστικό τραγούδι «Kill the Boer, kill the farmer» και να φωνάζει συνθήματα όπως «κόψτε τον λαιμό της λευκότητας». Ο Τραμπ παρουσίασε λανθασμένα τον Μαλέμα ως κυβερνητικό αξιωματούχο.

Στην πραγματικότητα, ο Μαλέμα είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης και το κόμμα του συγκέντρωσε μόλις 9,5% στις εκλογές του προηγούμενου έτους.

South African president challenges Trump on claims of 'White genocide'

Ο υπουργός Γεωργίας της Νότιας Αφρικής, Τζον Στίνχαϊζεν, μέλος του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συνασπισμού, είπε στον Τραμπ ότι συμμετέχει στον πολυκομματικό συνασπισμό του Ραμαφόσα «για να κρατήσει τέτοια άτομα εκτός εξουσίας».

Ο Ραμαφόσα επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά από μήνες έντονης κριτικής του Τραμπ για τους νόμους περί γης, την εξωτερική πολιτική της Νότιας Αφρικής και την υποτιθέμενη κακή μεταχείριση της λευκής μειονότητας — κατηγορίες που η Πρετόρια απορρίπτει.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.