- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
HΠΑ: Απόφαση σταθμός - Απαγορεύεται η ίδρυση θρησκευτικού σχολείου με χρήματα του κράτους
Υπήρξε ισοψηφία των Ανωτάτων Δικαστών
HΠΑ: Απαγορεύεται η χρηματοδότηση θρησκευτικού σχολείου με χρήματα του κράτους
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε την Πέμπτη την προσπάθεια δύο καθολικών επισκοπών να ιδρύσουν στην Οκλαχόμα το πρώτο θρησκευτικό σχολείο με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους, σε μια σημαντική υπόθεση που αφορούσε τα θρησκευτικά δικαιώματα στην αμερικανική εκπαίδευση.
Με την συντηρητική δικαστή Έιμι Μπάρετ να αποσύρεται από την υπόθεση, η απόφαση με 4-4 ψήφους άφησε ανέπαφη την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου που μπλόκαρε την ίδρυση του Καθολικού Εικονικού Σχολείου St. Isidore of Seville. Το ανώτατο δικαστήριο της Οκλαχόμα έκρινε ότι το προτεινόμενο σχολείο θα παραβίαζε τους περιορισμούς του Πρώτου Τροποποιητικού Άρθρου του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης στη θρησκεία.
Η απόφαση της Μπάρετ να μην συμμετάσχει στην υπόθεση άφησε οκτώ δικαστές αντί για τους εννέα να αποφασίσουν για την έκβαση. Η Μπάρετ δεν εξήγησε δημοσίως την αποχή της, αλλά είναι πρώην καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Notre Dame, η οποία εκπροσωπεί τους διοργανωτές του σχολείου.
Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ισομερώς διαιρεμένο, η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου παραμένει σε ισχύ. Οι δικαστές δεν παρέθεσαν αιτιολογία για την απόφασή τους, όπως είναι συνηθισμένο στις σπάνιες περιπτώσεις που καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές του διαχωρισμού της εκκλησίας και του κράτους, οι οποίοι θεωρούσαν το προτεινόμενο σχολείο ως παραβίαση της «ρήτρας ίδρυσης» του Πρώτου Τροποποιητικού Άρθρου, η οποία απαγορεύει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ιδρύουν ή να υποστηρίζουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη θρησκεία ή να προωθούν τη θρησκεία έναντι της αθρησκείας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την ηγεσία του συντηρητικού προέδρου Τζον Ρόμπερτς έχει αναγνωρίσει ευρύτερα θρησκευτικά δικαιώματα σε μια σειρά αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, συχνά τάσσοντας το μέρος των χριστιανών ενάγοντων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία της Mπάρετ μπορεί να ήταν καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης.
Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, υποστήριξε το προτεινόμενο σχολείο, όπως και η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι τα θρησκευτικά charter schools θα αναγκάσουν τους φορολογούμενους να υποστηρίξουν τη θρησκευτική κατήχηση.
Η ίδρυσή τους θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις αρχές της μη διάκρισης, υποστήριξαν, επειδή τα θρησκευτικά charter schools ενδέχεται να επιδιώξουν να αποκλείσουν υπαλλήλους και ακόμη και μαθητές που δεν ακολουθούν τις δογματικές διδασκαλίες.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους χτυπήσουμε
Διχασμένοι οι νομικοί για τις επιχειρήσεις - Τι προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν
Αύξηση πυρηνικών κεφαλών ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη βάση του Λονγκ
Ο αριθμός των καταφυγίων καλύπτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού
«Η επίθεση του Ιράν στη βάση μας στην Κύπρο δεν είναι αντίποινα για τη στάση μας»
Το Ριάντ αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαφυγής
«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε»
Φιλοτέχνησε το έργο το 1633 σε νεαρή ηλικία
Πώς η εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να καθορίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται ήδη στην τρίτη ημέρα
Εκρήξεις σε Λίβανο και Ιράν, με εμπλοκή ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ
«Η ιρανική πολιτική αποτελεί απειλή για όλους», τόνισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας
Ακυρώθηκε ο αγώνας με τη Μονακό λόγω βομβαρδισμών - Ασφαλείς στο ξενοδοχείο τους οι έφηβοι
Στόχος η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.