- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Explainer: Γιατί κράτος και εκκλησία στις ΗΠΑ δεν είναι διαχωρισμένα όπως πιστεύεται
Σε αυτό συνηγορεί και η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου


HΠΑ: Γιατί κράτος και εκκλησία δεν είναι διαχωρισμένα όπως πιστεύεται
Η Πρώτη Τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει νόμους που «εγκαθίδρυσης επικρατούσας θρησκείας», μια διάταξη που πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι δημιουργεί ένα σταθερό τείχος διαχωρισμού μεταξύ εκκλησίας και κράτους.
Οι ΗΠΑ ωστόσο, βασιζόμαστε στους δικαστές και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου για να καθορίσουν τι σημαίνει το Σύνταγμα και να το εφαρμόσουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτάται ανάλογα με το ποιος ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ιδέα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στη χρηματοδότηση ή την ενθάρρυνση της θρησκείας έφτασε πιθανότατα στο απόγειο της στα μέσα του 20ού αιώνα. Στην υπόθεση Everson v. Board of Education (1947) αποφασίστηκε ότι είναι αντισυνταγματική η χρηματοδότηση οποιασδήποτε θρησκευτικής δραστηριότητας με χρήματα που εισπράττονται από φόρους.
Από την εποχή της διακυβέρνησης Νίξον, ωστόσο, το Δικαστήριο άρχισε να κινείται σταθερά προς τα δεξιά. Ο Νίξον συμπλήρωσε τέσσερις από τις εννέα θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν και οι περισσότεροι από τους διορισμούς του ήταν σχετικά μετριοπαθείς σε σύγκριση με τους δικαστές που επέλεξαν οι πρόεδροι Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα, οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαστές μπορεί να εναρμονίζονται τις περισσότερες φορές με τις απόψεις των κυβερνώντων.
Γιατί η θρησκεία βρίσκεται στα δημόσια σχολεία και στο χρήμα;
Στην υπόθεση Carson v. Makin (2022) οι συντηρητικοί δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν μια πολιτεία προσφέρει κουπόνια για να βοηθήσει ορισμένους μαθητές να πληρώσουν για την ιδιωτική τους εκπαίδευση, πρέπει να επιτρέψει αυτά τα κουπόνια να δαπανηθούν και σε θρησκευτικά σχολεία.
Το ζήτημα του κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα θρησκευτικά σχολεία είναι αμφισβητούμενο και πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το ποιο πολιτικό κόμμα ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία για το αξίωμα του προέδρου πουλώντας Βίβλους. Η Βίβλος είναι κυριολεκτικά το πιο δημοφιλές βιβλίο στον κόσμο και εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι βλέπουν με αγάπη τους πολιτικούς που ευθυγραμμίζονται με αυτήν.
Και αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο, ας πούμε, λειτουργεί η φορολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια να αφαιρεθεί από τα θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των οίκων λατρείας, το αφορολόγητο καθεστώς τους. Και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ, επειδή οι άνθρωποι που προσέρχονται σε αυτούς τους χώρους λατρείας είναι ψηφοφόροι και πιθανότατα θα ξεσηκώνονταν με οργή.
Τούτου λεχθέντος, το Σύνταγμα απαγορεύει τις θρησκευτικές διακρίσεις. Έτσι, αυτές οι φορολογικές απαλλαγές πρέπει να προσφέρονται εξίσου σε ανθρώπους όλων των θρησκειών. Αν μια εκκλησία μπορεί να διεκδικήσει φορολογική απαλλαγή, ένα τζαμί πρέπει επίσης να μπορεί να διεκδικήσει την ίδια απαλλαγή με τους ίδιους όρους.
Ομοίως, υπάρχουν ορισμένες σε μεγάλο βαθμό τελετουργικές ή συμβολικές αναφορές στη θρησκεία - όπως η χρήση της φράσης «In God we Trust» στα νομίσματα των ΗΠΑ, ή η έναρξη πολλών νομοθετικών συνόδων με προσευχή - που, όπως είπε το Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Marsh v. Chambers (1983), είναι «βαθιά ενσωματωμένες στην ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας».
Το 2002, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε ότι η συμπερίληψη των λέξεων «υπό τον Θεό» στην καθημερινή απαγγελία του όρκου πίστης σε δημόσιο σχολείο παραβιάζει το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης μιας διακομματικής πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται «η αναφορά στον Θεό στον Όρκο της Πίστης ή στο νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η διαμάχη αυτή καταλάγιασε αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε, στην υπόθεση Elk Grove Unified School District κατά Newdow (2004), ότι το εφετείο δεν είχε ποτέ δικαιοδοσία να εκδώσει την απόφασή του εξ αρχής. Όμως το όλο περιστατικό αποτελεί προειδοποίηση για τους Αμερικανούς που θέλουν να διώξουν εντελώς τις συμβολικές αναφορές στη θρησκεία από την κυβέρνηση. Ενώ μπορεί να υπάρχουν εύλογα νομικά επιχειρήματα για τη θέση αυτή, ο νόμος είναι τελικά υποταγμένος στην πολιτική, και η πολιτική αυτή ευνοεί τη θρησκεία - ιδίως τον χριστιανισμό.
Πηγή: Vox
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μέρα μετά την συνάντηση Τραμπ Ζελένσκι στη Ρώμη
Οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές
Η εκκλησία ιδρύθηκε το 432 και είναι η μόνη βασιλική στη Ρώμη που διατηρεί την αρχική χριστιανική δομή
Πιθανή η εγκληματική ενέργεια
Οι δόσεις επρόκειτο να δωρηθούν ως «ανθρωπιστική βοήθεια»
Ως γνωστόν αποτελεί το βασικότερο κόμματι της διατροφής στην χώρα
H ηγέτιδα της παράταξης καταδικάστηκε για κατάχρηση και της απαγορεύτηκε το «εκλέγεσθαι»
O στόχος των ορίων ήταν η μείωση των λοιμώξεων από σαλμονέλα κατά 25%
Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών - «Πενθούμε όλοι», δηλώνει ο πρωθυπουργός
«Ήταν ένας Πάπας που προσπάθησε να υπερασπιστεί με τις πράξεις του το ανθρώπινο πρόσωπο της Εκκλησίας»
Πλήθος κόσμου στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε
Περιγράφει την εμπειρία του από τη θανατηφόρα καταστροφή της 15ης Απριλίου 1912
«Αγκάθια» οικονομία και μεταναστευτική πολιτική - Δυσαρέσκεια και από Ρεπουμπλικάνους
Σοκαρισμένη η κοινότητα του Βανκούβερ - Οι πρώτες πληροφορίες
H πρωτοβουλία συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές
Στο επίκεντρο τουρισμός, στέγαση και κλιματική αλλαγή
Ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της οργάνωσης από το 2004
Oι υποθέσεις έχουν διευθετηθεί
Λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Ζελένσκι στην Ιταλία
Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.