Κοσμος

Βουτιά στα κέρδη της Chanel - Πώς η κρίση, το μάρκετινγκ και η κινεζική αγορά την επηρέασαν

Η αγορά πολυτελείας δίνει μάχη για να βγει από μια περίοδο κρίσης και υποτονικής ανάπτυξης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουτιά στα κέρδη της Chanel - Πώς η κρίση, το μάρκετινγκ και η κινεζική αγορά την επηρέασαν
Βουτιά στα κέρδη της Chanel - Πώς η κρίση, το μάρκετινγκ και η κινεζική αγορά την επηρέασαν © Alexandra Mazilu/ Unsplash

Βουτιά στα κέρδη της Chanel - Πώς η κρίση, το μάρκετινγκ και η κινεζική αγορά την επηρέασαν

Βουτιά έκαναν τα κέρδη της Chanel πέρυσι, με έναν από τους βασικότερους λόγους γι’ αυτό, ότι η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις δαπάνες της για μάρκετινγκ, προσπαθώντας να παραμείνει ορατή σε μια περίοδο ύφεσης για την βιομηχανία πολυτελείας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 30% στα 4,48 δισ. δολάρια, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,3%. Η περιοχή που περιλαμβάνει και την Κίνα – η οποία παράγει περίπου το ήμισυ των εσόδων της Chanel – σημείωσε πτώση των πωλήσεων κατά 7,1%.

Η πτώση ήρθε καθώς η αγορά πολυτελείας δίνει μάχη για να βγει από μια περίοδο κρίσης και υποτονικής ανάπτυξης, η οποία προκλήθηκε εν μέρει από τους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι περιορίζουν τις δαπανηρές αγορές.

Οι προοπτικές του κλάδου έγιναν ακόμη πιο δυσοίωνες μετά από την παρουσίαση των παγκόσμιων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ακόμη και οι κάποτε ακμάζουσες εταιρείες όπως η Louis Vuitton έχουν καταγράψει απογοητευτικές πωλήσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Η Chanel χτυπήθηκε σκληρά από τη μακροοικονομική αστάθεια πέρυσι, ιδίως στην Κίνα, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Λίνα Ναΐρ, σε επικοινωνία με το Bloomberg, αρνούμενη, όμως, να δεχτεί τις κατηγορίες ότι η Chanel υπήρξε υπερβολικά άπληστη στη μετα-πανδημική εποχή για ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της, όπως η τσάντα με πτερύγιο που κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 ευρώ.

«Οι επιδόσεις μας το 2024 ακολούθησαν μια περίοδο πρωτοφανούς ανάπτυξης για τη Chanel, κατά την οποία τα έσοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα προηγούμενα τρία χρόνια», δήλωσε επίσης η Ναΐρ.

Παρόλα αυτά, η πτώση των πωλήσεων και η κατάρρευση των κερδών της Chanel προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα από την Gabrielle «Coco» Chanel θεωρείται από τις πιο ανθεκτικές μάρκες στη βιομηχανία της μόδας, απευθυνόμενη στους πλουσιότερους πελάτες του κόσμου.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,2% στην Αμερική και αυξήθηκαν κατά 0,6% στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τη δομή μας σε διάφορα σημεία του οργανισμού», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Philippe Blondiaux. «Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το κόστος για να σταθεροποιήσουμε τα περιθώρια κέρδους», είπε, επιπλέον, προσθέτοντας ότι η Chanel αναμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα παραμείνει σταθερός για φέτος μετά από αύξηση 5,1% πέρυσι.

Νωρίτερα φέτος, η Chanel ανακοίνωσε 70 περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Chanel είναι ο 76χρονος παγκόσμιος εκτελεστικός πρόεδρος Alain Wertheimer, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης της μάρκας με τον αδελφό του, Gerard. Η περιουσία τους εκτιμάται σε περίπου 42,3 δισ. δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Με στοιχεία από Bloomberg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.