- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
ΔΝΤ: Οι δασμοί Τραμπ προκαλούν μεγάλο αρνητικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ύφεση και καλεί σε παγκόσμια δράση ενάντια στον προστατευτισμό
ΔΝΤ: Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν «μεγάλο αρνητικό σοκ» - Αβεβαιότητα και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και παγκόσμια οικονομία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί ότι οι δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει «μεγάλο αρνητικό σοκ» στην παγκόσμια οικονομία, καθώς υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά.
Στη νέα έκδοσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% για φέτος, κατά 0,5% χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.
Οι προβλέψεις βασίζονται στην υφιστάμενη εμπορική πολιτική, ωστόσο οι «κίνδυνοι καθοδικής πορείας κυριαρχούν στην προοπτική».
Καμπανάκι από το ΔΝΤ για τις εμπορικές πολιτικές Τραμπ
Το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση για όλες τις μεγάλες οικονομίες. Για το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει ανάπτυξη 1,1% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει πτώση από 2,7% σε 1,8%.
Η Υπουργός Οικονομικών του ΗΒ, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε ότι παρά την υποβάθμιση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΗΒ θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του G7 στην Ευρώπη το 2025. Πρόσθεσε όμως ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει» και για αυτό θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον «υπερασπιζόμενη τα βρετανικά συμφέροντα και το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».
Καθώς ξεκινούν οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ, τονίζεται ότι τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν αιώνα. Παρά το προσωρινό «πάγωμα» των δασμών από τον Τραμπ σε ορισμένες χώρες, η αβεβαιότητα που δημιουργείται οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μείωση επενδύσεων και δαπανών, ενώ οι τράπεζες περιορίζουν τη χορήγηση πιστώσεων.
Αβεβαιότητα και επιβράδυνση της ανάπτυξης
Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς οι «δυσμενείς παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες» καθιστούν δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους τους — ιδιαίτερα με τις περικοπές στη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, όπως αυτή που ανακοίνωσε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο για ενίσχυση της άμυνας.
Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες διάλυσης της USAID, ενώ ασχολείται και με νομικές μάχες. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι περιορισμένη αναπτυξιακή βοήθεια μπορεί να πιέσει περαιτέρω τις φτωχές χώρες, οδηγώντας σε βαθύτερο χρέος ή δραστικές δημοσιονομικές περικοπές με άμεσες συνέπειες στην ανάπτυξη και τα βιοτικά επίπεδα.
Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία για την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και την αυξημένη πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ – η οποία πλέον εκτιμάται στο 40%, από 25% τον Οκτώβριο, πριν τις εκλογές που έφεραν τον Τραμπ ξανά στην εξουσία.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Πώς ξεκίνησε η «εθνική κρίση» - Τουλάχιστον 200 τραυματισμοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.