Κοσμος

Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου 1924, πέθανε ο «πατέρας» του ποδοσφαίρου

Η ιστορία του Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ
Ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ © Wikipedia

Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου 1924, πέθανε ο «πατέρας» του ποδοσφαίρου - Η ιστορία του Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1924, πέθανε ο «πατέρας» του ποδοσφαίρου, Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ, σε ηλικία 93 ετών.

Ποιος ήταν ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ και η πρώτη επαφή με το ποδόσφαιρο

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μόρλεϊ στην ηλικία των 27 ετών μετακόμισε στο Μπαρνς μετά τον θάνατο του πατέρα του και έστρεψε την προσοχή του και την ενέργειά του στο νεοσύστατο άθλημα του ποδοσφαίρου. Αργότερα την ίδια χρονιά, αφού έπαιξε μερικούς αγώνες με φίλους του στο Barnes Green, ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ ίδρυσε την ποδοσφαιρική λέσχη Barnes Football Club στο Limes Field του Mortlake. Αυτό βρισκόταν σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το σπίτι του και δυτικά του White Hart Lane, σημερινού γηπέδου της Τότεναμ.

Μάλιστα, πρότεινε, δε, με επιστολή του στην εφημερίδα «Bell’s Life», τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα διεύθυνε τη διεξαγωγή του αθλήματος. Μόλις τους επόμενους μήνες, δημιουργήθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (η γνωστή FA), κατόπιν συνάντησης διαφόρων παραγόντων στην Freemasons' Tavern. Ο Μόρλεϊ ήταν ο πρώτος γραμματέας της Ομοσπονδίας και ο δεύτερος πρόεδρός της και συνέταξε τους κανόνες του σπορ στην οικία του στο Μπαρνς.

Αν και μόλις είχε συσταθεί, η Barnes Football Club έπαιξε μερικά κρίσιμα παιχνίδια και λέγεται ότι ήταν «μια αξιοσέβαστη ομάδα με αξιόλογους παίκτες». Συγκεκριμένα, είχαν αγώνες με το γειτονικό Richmond, και οι δύο ομάδες έπαιξαν αντίπαλες στο Barn Elms Park, Putney, δίπλα στον Τάμεση τον Νοέμβριο του 1862.

Πολλοί θεατές συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες. Η νικήτρια ομάδα ήταν η πρώτη που θα πετύχαινε δύο γκολ. Ωστόσο, η Barnes Football Club το κατάφερε αυτό σε μόλις είκοσι λεπτά και έφυγε νικήτρια. Αυτός ο αγώνας προηγείται του αγώνα Σέφιλντ εναντίον Χάλαμ στις 29 Δεκεμβρίου. Το Barn Elms Park ήταν ο τόπος διεξαγωγής του πρώτου (ανεπίσημου) αντιπροσωπευτικού αγώνα ποδοσφαίρου.

Οι κανόνες που θεσπίστηκαν

Ο Μόρλεϊ συνέβαλε καθοριστικά στο να συμφωνήσουν οι ιδρυτικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στους αρχικούς κανόνες του νεοσύστατου παιχνιδιού. Μάλιστα, κατέληξε να συντάξει τους πρώτους κανόνες του ποδοσφαίρου στην πατρίδα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τα πρώτα «βήματα» του ποδοσφαίρου, οι αυστηροί κανόνες του οφσάιντ καθιστούσαν την ντρίμπλα απαραίτητο ταλέντο για έναν παίκτη. Το Rule Book of Association Football συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στην πρόσφατη συλλογή του Melvyn Bragg 12 βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο. Υπήρχε πολύ μεγαλύτερο χάος στο αρχικό παιχνίδι, εξ ου και η σημασία των νέων κανόνων. Ο 13ος κανόνας του βιβλίου μας δίνει να καταλάβουμε πόσο ανοργάνωτο και εν μέρει επικίνδυνο ήταν το ποδόσφαιρο εκείνες τις μέρες: «Κανένας παίκτης δεν πρέπει να φοράει καρφιά, ή σιδερένιες πλάκες στις μπότες του».

Οι δυσκολίες και ο Μόρλεϊ στον προεδρικό θώκο

Ο Ebenezer Cobb Morley έγινε πρόεδρος της FA από το 1867 έως το 74. Όταν πραγματοποιήθηκε η επόμενη ετήσια συνεδρίαση της FA τον Φεβρουάριο του 1867, το μέλλον της Ένωσης φαινόταν δυσοίωνο.

Είχαν απομείνει δέκα σύλλογοι και ο Arthur Pember, ο πρώτος πρόεδρος, έπρεπε να αντικατασταθεί. Οι λίγοι εκπρόσωποι των συλλόγων που παρευρέθηκαν εξέλεξαν τον Μόρλεϊ στη θέση αυτή, αφού προσφέρθηκε εθελοντικά.

Ο Μόρλεϊ συμμετείχε στα δοκιμαστικά παιχνίδια το 1867-68, όταν άλλαξαν οι κανόνες οφσάιντ. Μετά τον διορισμό του ως προέδρου, η ποδοσφαιρική ένωση είχε αυξηθεί σε τριάντα μέλη. Όμως, η έλλειψη κεφαλαίων σήμαινε ότι οι αξιωματούχοι έπρεπε να καλύπτουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Η επιτροπή της FA διόρισε γραμματέα, πρόεδρο, ταμία και τέσσερα άλλα μέλη το 1863, αλλά το 1869 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε δέκα μέλη. Τελικά, το διοικητικό όργανο ήταν έτοιμο να λάβει την πιο σημαντική του απόφαση.

Στις 20 Ιουλίου 1871 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας και υπό την προεδρία του Μόρλεϊ καθιερώθηκε το Κύπελλο FA. Η αρχική ιδέα αυτού του θρυλικού πλέον Κυπέλλου ήταν του Charles Alcock.

Ένας άτυπος πρώτος διεθνής αγώνας διεξήχθη στο Oval το 1870 και ακολούθησε κανονικός αγώνας στη Γλασκώβη στις 30 Νοεμβρίου 1872. Ο κανόνας του κόρνερ εισήχθη το 1873 και ο Μόρλεϊ αποσύρθηκε από τον ανώτερο ρόλο του στην FA τον επόμενο χρόνο.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου

Γεγονότα

1945: Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο.

1959: Ο ΟΗΕ μετά από γενική συνέλευση ψήφισε ομώφωνα τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

1985: Κυκλοφορούν τα Microsoft Windows 1.0.

1990: Συλλαμβάνεται ο Σοβιετικός δολοφόνος Αντρέι Τσικατίλο. Τελικά ομολογεί 56 δολοφονίες.

1991: Ελικόπτερο που μεταφέρει 19 μέλη ειρηνευτικής αποστολής με αξιωματούχους και δημοσιογράφους από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν καταρρίπτεται στο Αζερμπαϊτζάν από αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις.

1992: Στην Αγγλία, ξεσπά πυρκαγιά στο παλάτι του Γουίνδσωρ, καταστρέφοντας το κάστρο και προκαλώντας ζημιές άνω των 50.000.000 λιρών.

Γεννήσεις

1858: Σέλμα Λάγκερλεφ, Σουηδή συγγραφέας.

1889: Έντγουιν Χαμπλ, Αμερικανός αστρονόμος.

1923: Ναντίν Γκόρντιμερ, Νοτιοαφρικανή συγγραφέας και ακτιβίστρια.

1925: Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός.

1927: Εστέλ Πάρσονς, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1942: Τζο Μπάιντεν, Αμερικανός πολιτικός (πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ).

1956: Μπο Ντέρεκ, Αμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός ταινιών. Από τα δημοφιλή σύμβολα του σεξ για τη δεκαετία του ’80.

1959: Σον Γιάνγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός με αρκετές εμπορικές επιτυχίες τη δεκαετία του ’80. Ο πιο σημαντικός της ρόλος ήταν στην ταινία νουάρ επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Blade Runner».

1974: Μέμος Μπεγνής, Έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι

1910: Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας.

1936: Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι, Ισπανός ακτιβιστής.

1975: Φρανθίσκο Φράνκο, Ισπανός δικτάτορας.

1978: Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος.

2006: Ρόμπερτ Όλτμαν, Αμερικανός σκηνοθέτης. 

2016: Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός

2018: Στάμος Ζούλας, 81, Έλληνας δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (1996-2002).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ