- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Iαπωνία: Οι αστρονομικές τιμές του ρυζιού ρίχνουν στα τάρταρα την δημοτικότητα του πρωθυπουργού
Iαπωνία: Οι τιμές του ρυζιού ρίχνουν την δημοτικότητα του πρωθυπουργού
Η υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo την Κυριακή.
Σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους είναι δυσαρεστημένοι με την αντίδραση της κυβέρνησης στην άνοδο των τιμών του ρυζιού, του αγαπημένου βασικού τροφίμου της Ιαπωνίας.
Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση ήταν στο 27,4%, από 32,6% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Kyodo, προμηνύοντας κακά μαντάτα για το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού, το Komeito, ενόψει των εκλογών για την άνω βουλή που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ανεπαρκείς τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του ρυζιού.
Μια σακούλα 5 κιλών ρυζιού κόστιζε κατά μέσο όρο περίπου 30 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του φόρου, τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου — περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Οι εισαγωγές ρυζιού, που θα μπορούσαν να θέσουν τους Ιάπωνες αγρότες σε ευάλωτη θέση έναντι του ανταγωνισμού, αυξάνονται ραγδαία. Τον Φεβρουάριο, ο όγκος του ρυζιού που εισήχθη από ιδιωτικές εταιρείες ξεπέρασε τις 551 τόνους — υπερβαίνοντας τον συνολικό όγκο εισαγωγών του οικονομικού έτους 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.
Η εθνική γεωργική συνεταιριστική οργάνωση της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα τα σχέδιά της να εξάγει έως και 24 τόνους ρυζιού στην Ιαπωνία έως τις αρχές Ιουνίου, η μεγαλύτερη αποστολή του είδους της τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια.
Αυτές οι εξαγωγές αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ρυζιού στην Ιαπωνία, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, ανέρχεται σε 7,8 εκατομμύρια τόνους μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την κρίση του ρυζιού στη χώρα, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του περασμένου έτους, μετά από μια καύσωνα το 2023 που οδήγησε σε μικρότερη και κατώτερης ποιότητας συγκομιδή το φθινόπωρο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ιαπωνία έχει επίσης δει μια μαζική εισροή διεθνών τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας την κατανάλωση ρυζιού σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με ειδικούς. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας, το 2024 επισκέφθηκαν τη χώρα 36,9 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες, αριθμός ρεκόρ.
Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση για πιθανό «μεγασεισμό» μετά από σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ που έπληξε τις ακτές της νότιας Ιαπωνίας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν ρύζι για να προετοιμαστούν.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης καταστήματος φρούτων
Η οικογένεια της ακτιβίστριας καταγγέλλει άγρια χτυπήματα
Απαγόρευσε τη δραστηριότητά του εντός της χώρας
Πώς τα φιλοευρωπαϊκά memes και η νεανική διαδικτυακή προπαγάνδα αναδιαμορφώνουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η χρόνια μάχη του με τις εξαρτήσεις
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το μαγευτικό θέαμα
Μια «πλούσια» χώρα με φτωχούς κατοίκους
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών
Μέσα σε λίγα λεπτά, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
35 χρόνια μετά το τέλος της δικατορίας του Πινοσέτ
Ελεύθερος ο άνδρας που είχε προσαχθεί ως ύποπτος
Ο 50χρονος δράστης της επίθεσης στην παραλία
Τι οφείλουμε στη νέα γενιά
Η πρώτη γυναίκα «C» της MI6 για υβριδικό πόλεμο και παγκόσμια αστάθεια
Θρήνος στην Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή
Βρέθηκαν μαχαιρωμένοι στο σπίτι τους
Γνωστός στις αρχές ο 24χρονος, έξι όπλα είχε στο όνομά του ο πατέρας
Οι αρχές χαρακτήρισαν το χτύπημα «τρομοκρατικό» και «αντισημιτικό»
Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε γκρεμό
Δεν αναζητείται τρίτο άτομο, ανακοίνωσε η αστυνομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.