- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με την Κίνα
«Οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Σε δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, αναφέρεται: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη»
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επετεύχθηκε «εμπορική συμφωνία με την Κίνα», χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, έπειτα από τις συνομιλίες στην Ελβετία.
BREAKING: U.S. Announces China Trade Deal in Geneva pic.twitter.com/JjgvYAvAGe
— The White House (@WhiteHouse) May 11, 2025
Σε δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, αναφέρεται: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη», ενώ περιλαμβάνει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και του Εμπορικού Αντιπροσώπου, Τζέιμισον Γκριρ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώσαμε σημαντική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες» δήλωσε ο Μπέσεντ και τόνισε πως «οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές».
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε», δήλωσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ μίλησε για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις που είχαν στη Γενεύη οι ΗΠΑ με την Κίνα, για το ακανθώδες θέμα των δασμών. Ο Χε είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές».
Οι δύο χώρες θα δώσουν αύριο Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Λι Τσενγκάνγκ, όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι θα είναι «καλά νέα για τον κόσμο», ωστόσο «δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι συμφωνήσαμε επί της ουσίας».
Ο Λι είπε επίσης ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές, σε χρόνο και τόπο που θα καθοριστεί αργότερα.
Ο Χε από την πλευρά του είπε ότι συμφωνήθηκε να εγκαθιδρύσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους. Επανέλαβε επίσης τη πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Ο Χε επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, καθώς και τον «επαγγελματισμό» της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ότι η διήμερη συνάντηση στην Ελβετία ήταν «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» καθώς δημιούργησε «τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις».
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα «για την επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβούλευσης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρχουν ορισμένες διαφορές και αντιπαραθέσεις αλλά το Πεκίνο είναι έτοιμο να εργαστεί με την Ουάσινγκτον για να τις επιλύσει και να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.