- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Δεν είναι προς πώληση»: Επεισοδιακή συνάντηση του Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά
O πρώην τραπεζίτης κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές
Επεισοδιακή συνάντηση του Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις πρώτες συνομιλίες με τον Καναδό Πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι την Τρίτη και δεσμεύτηκε να θέσει τα «δύσκολα ζητήματα» που διχάζουν τις δύο χώρες από την επιβολή των δασμών από τον Τραμπ.
Η συνάντησή τους ξεκίνησε με χαμόγελα και χειραψία, παρά την επιθυμία του Τραμπ να κάνει τον Καναδά την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, μια προοπτική που έχει ψυχρά τις διμερείς σχέσεις. Το θέμα τέθηκε αμέσως καθώς απαντούσαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Δεν θα το συζητήσουμε, εκτός αν κάποιος θέλει να το συζητήσει», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα ήταν πραγματικά ένας υπέροχος γάμος».
Ο Κάρνι απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. «Δεν είναι προς πώληση, δεν θα είναι προς πώληση - ποτέ», είπε στον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
«Ποτέ μην λες ποτέ, ποτέ μην λες ποτέ», απάντησε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ, του οποίου η πολιτική για τους δασμούς έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές, είπε ότι αυτός και ο Κάρνι θα συζητήσουν «δύσκολους ζητήματα», σε μια νύξη στην πεποίθηση του προέδρου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τα καναδικά προϊόντα. «Ό,τι και να γίνει, θα είμαστε φίλοι με τον Καναδά», είπε.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Κάρνι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Απριλίου με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και να δημιουργήσει μια νέα διμερή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.
Λίγο πριν την άφιξη του Κάρνι, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλω πολύ να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω μια απλή ΑΛΗΘΕΙΑ — Γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτός από το ότι του παρέχει ΔΩΡΕΑΝ στρατιωτική προστασία και πολλά άλλα; Δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που έχουν, εκτός από τη φιλία τους, την οποία ελπίζουμε να διατηρήσουμε για πάντα. Αυτοί, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται τα ΠΑΝΤΑ από εμάς!»
Ο Τραμπ φαίνεται να αναφέρεται στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, το οποίο οφείλεται κυρίως στις αμερικανικές εισαγωγές καναδικού πετρελαίου, αν και το εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά ήταν 102,3 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (74,25 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024.
Ο Κάρνι, ένας 60χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, εξελέγη ηγέτης των Φιλελευθέρων τον Μάρτιο, σε αντικατάσταση του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε κακές σχέσεις με τον Τραμπ.
Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ μετά το Μεξικό και η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα. Πέρυσι, η ροή εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 760 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και στη συνέχεια επέβαλε επιπλέον δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής.
Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σε ένα πιθανό πλήγμα για την κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.