- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν είναι προς πώληση»: Επεισοδιακή συνάντηση του Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά
O πρώην τραπεζίτης κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές
Επεισοδιακή συνάντηση του Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Καναδά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις πρώτες συνομιλίες με τον Καναδό Πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι την Τρίτη και δεσμεύτηκε να θέσει τα «δύσκολα ζητήματα» που διχάζουν τις δύο χώρες από την επιβολή των δασμών από τον Τραμπ.
Η συνάντησή τους ξεκίνησε με χαμόγελα και χειραψία, παρά την επιθυμία του Τραμπ να κάνει τον Καναδά την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, μια προοπτική που έχει ψυχρά τις διμερείς σχέσεις. Το θέμα τέθηκε αμέσως καθώς απαντούσαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Δεν θα το συζητήσουμε, εκτός αν κάποιος θέλει να το συζητήσει», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα ήταν πραγματικά ένας υπέροχος γάμος».
Ο Κάρνι απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. «Δεν είναι προς πώληση, δεν θα είναι προς πώληση - ποτέ», είπε στον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
«Ποτέ μην λες ποτέ, ποτέ μην λες ποτέ», απάντησε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ, του οποίου η πολιτική για τους δασμούς έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές, είπε ότι αυτός και ο Κάρνι θα συζητήσουν «δύσκολους ζητήματα», σε μια νύξη στην πεποίθηση του προέδρου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τα καναδικά προϊόντα. «Ό,τι και να γίνει, θα είμαστε φίλοι με τον Καναδά», είπε.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Κάρνι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Απριλίου με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τον Τραμπ και να δημιουργήσει μια νέα διμερή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.
Λίγο πριν την άφιξη του Κάρνι, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλω πολύ να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω μια απλή ΑΛΗΘΕΙΑ — Γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτός από το ότι του παρέχει ΔΩΡΕΑΝ στρατιωτική προστασία και πολλά άλλα; Δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που έχουν, εκτός από τη φιλία τους, την οποία ελπίζουμε να διατηρήσουμε για πάντα. Αυτοί, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται τα ΠΑΝΤΑ από εμάς!»
Ο Τραμπ φαίνεται να αναφέρεται στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, το οποίο οφείλεται κυρίως στις αμερικανικές εισαγωγές καναδικού πετρελαίου, αν και το εμπορικό πλεόνασμα του Καναδά ήταν 102,3 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (74,25 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024.
Ο Κάρνι, ένας 60χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, εξελέγη ηγέτης των Φιλελευθέρων τον Μάρτιο, σε αντικατάσταση του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε κακές σχέσεις με τον Τραμπ.
Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ μετά το Μεξικό και η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα. Πέρυσι, η ροή εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 760 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και στη συνέχεια επέβαλε επιπλέον δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής.
Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται εκτός των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σε ένα πιθανό πλήγμα για την κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.