- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κίνα: Αρχίζουν εκ νέου οι εργασίες στον «ψηλότερο» ουρανοξύστη του κόσμου
Mετά από δεκαετή παύση λόγω της κρίσης στα ακίνητα της χώρας
Κίνα: Αρχίζουν εκ νέου οι εργασίες στον «ψηλότερο» ουρανοξύστη του κόσμου
Η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο ενδέχεται να ξαναρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σχεδόν 10 χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.
Ο Goldin Finance 117, ύψους 597 μέτρων (1.959 ποδιών), που υψώνεται στην βόρεια πόλη Τιαντζίν της Κίνας, αλλά παραμένει ημιτελής από το 2015 λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών, αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί το 2027.
Με 117 ορόφους, ο πύργος επρόκειτο να γίνει ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Κίνας όταν άρχισαν οι εργασίες το 2008. Ωστόσο, το έργο σταμάτησε μετά την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2015, που έθεσε σε αμφιβολία το μέλλον της Goldin Properties Holdings με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, της οποίας ο ιδρυτής Pan Sutong ήταν κάποτε ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Χονγκ Κονγκ, έχει έκτοτε τεθεί σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της P&T Group, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν τη διαίρεση του έργου σε τρεις ζώνες γραφείων, με ένα ξενοδοχείο στους επάνω ορόφους.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι εγκαταλελειμμένοι ουρανοξύστες που γεμίζουν τον ορίζοντα της Κίνας έχουν γίνει σύμβολο των προβλημάτων του κλάδου των ακινήτων στη χώρα. Το 2020, το υπουργείο Στέγασης και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν την κατασκευή νέων πύργων ύψους άνω των 500 μέτρων (1.640 ποδιών) — μια κίνηση που φαίνεται να στοχεύει, εν μέρει, στον περιορισμό της κερδοσκοπικής χρηματοδότησης που συχνά υποστηρίζει τα έργα κατασκευής ουρανοξυστών.
Τη Δευτέρα, η κινεζική Greenland Group ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι εργασίες για τον προηγουμένως καθυστερημένο Chengdu Greenland Tower στη νοτιοδυτική πόλη Chengdu, σύμφωνα με τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η κατασκευή του ουρανοξύστη ύψους 468 μέτρων (1.535 ποδιών) είχε ανασταλεί από το 2023, μετά την οικονομική δυσχέρεια της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.
Για τους τοπικούς αξιωματούχους, η ολοκλήρωση των εγκαταλελειμμένων ουρανοξυστών έχει επίσης να κάνει με «την εικόνα της πόλης», δήλωσε ο Fei Chen, λέκτορας αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θέλουν ένα έργο να μένει ημιτελές και να παραμένει έτσι, καθώς είναι αντιαισθητικό για όλους».
Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παύσης, η Τιαντζίν υποδέχτηκε έναν άλλο υπερ-ψηλό ουρανοξύστη, το Tianjin CTF Finance Centre, το οποίο με ύψος 530 μέτρων (1.739 πόδια) είναι σήμερα το όγδοο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το Goldin Finance 117 έχει εν τω μεταξύ ξεπεραστεί σε ύψος τόσο από τον στριφωτό Shanghai Tower όσο και από το Ping An Finance Centre στο Σενζέν, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει ο τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης της χώρας (και ο έκτος ψηλότερος στον κόσμο) μετά την ολοκλήρωσή του.
Πηγή: CNN
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.