- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Βρετανία: Ασθενείς με καρκίνο στερούνται σωτήρια φάρμακα λόγω του κόστους του Brexit
Οι Βρετανοί «βγήκαν χαμένοι», ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επωφελείται από πρωτοποριακές έρευνες και θεραπείες


Βρετανία: Ασθενείς με καρκίνο στερούνται σωτήρια φάρμακα λόγω του κόστους του Brexit, αποκαλύπτει έκθεση - Οι ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη επωφελούνται
Ασθενείς με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στερούνται σωτήρια φάρμακα, ενώ δοκιμές επαναστατικών θεραπειών εκτροχιάζονται από τη γραφειοκρατία και το επιπλέον κόστος που έφερε το Brexit, προειδοποιεί διαρρεύσασα έκθεση.
Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του Brexit έρχονται ενώ ολοένα και περισσότεροι διαγιγνώσκονται με καρκίνο λόγω της αυξανόμενης και γηράσκουσας κοινωνίας, των βελτιωμένων διαγνωστικών πρωτοβουλιών και της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού — γεγονός που καθιστά τις παγκόσμιες συνεργασίες για την εύρεση νέων φαρμάκων απολύτως αναγκαίες.
Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της καταλήγει ότι, ενώ οι ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη επωφελούνται από μια χρυσή εποχή πρωτοποριακής έρευνας και νέων θεραπειών, οι Βρετανοί με καρκίνο «βγήκαν χαμένοι» λόγω αύξησης τιμών και γραφειοκρατίας.
Το Brexit στερεί από τους ασθενείς σωτήρια φάρμακα και πρόσβαση σε έρευνα
Το Brexit έχει «βλάψει την πρακτική δυνατότητα» των γιατρών να προσφέρουν στους ασθενείς του NHS σωτήρια νέα φάρμακα μέσω διεθνών κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την 54σέλιδη έκθεση που εξασφάλισε ο Guardian.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος εισαγωγής νέων αντικαρκινικών φαρμάκων για Βρετανούς έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί λόγω των νέων κανονισμών. Άλλες δοκιμές έχουν δει μόνο τα έξοδα αποστολής να δεκαπλασιάζονται.
Οι επιπλέον κανόνες και κόστη έχουν «σημαντικά αρνητική επίδραση» στην έρευνα καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας «νέα εμπόδια» που «παγώνουν σωτήρια έρευνα» για τους Βρετανούς, αναφέρει η έκθεση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο αντίκτυπος ήταν καταστροφικός. Παιδιά περιλαμβάνονται στους ασθενείς του NHS των οποίων οι όγκοι επανήλθαν ή η θεραπεία σταμάτησε να είναι αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να στερούνται φάρμακα που θα μπορούσαν να παρατείνουν ή να σώσουν τη ζωή τους, δήλωσαν ανώτεροι γιατροί στον Guardian.
Ειδικοί προειδοποιούν για «προβλήματα που ήταν αναμενόμενα»
Πηγές ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας μελετούν τα πορίσματα της έκθεσης.
Αναφέρει μαρτυρίες κορυφαίων κλινικών ιατρών, επιστημόνων και ερευνητών και συντάχθηκε από ειδικούς οργανισμών όπως ο Καρκινική Έρευνα Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK), το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και η ερευνητική συμβουλευτική Hatch.
Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι κλινικές δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια Βρετανούς με χρόνιες παθήσεις, για τις οποίες υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες στην κλινική πρακτική, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με καρκίνο.
Οι Υπουργοί είναι δεσμευμένοι να «ενισχύσουν» τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στην έρευνα, προσφέροντας «εκτεταμένη υποστήριξη» στους Βρετανούς ερευνητές για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
Η έκθεση τονίζει τρεις τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα:
- Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κλινικές δοκιμές
- Η κινητικότητα του ερευνητικού προσωπικού
- Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τις συνεργασίες
Τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να προσελκύσουν «παγκόσμια ταλέντα» στην έρευνα καρκίνου, ενώ οι Βρετανοί ασθενείς χάνουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία κορυφαίων επιστημόνων.
Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί ερευνητές δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω της πρόσθετης γραφειοκρατίας μετά το Brexit.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάζεται να επαναλαμβάνει περιττά ελέγχους φαρμάκων, προκαλώντας καθυστερήσεις που μπορεί να κοστίσουν ζωές.
Σε μία περίπτωση, χρειάστηκαν επιπλέον £22.000 για να πιστοποιηθούν παρτίδες ασπιρίνης για δοκιμή καρκίνου – παρότι είχαν ήδη εγκριθεί στην ΕΕ.
Το Brexit έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή έρευνα, σημειώνεται στην έκθεση: «Ο αποκλεισμός των Βρετανών ερευνητών από τη συνεργασία στον αντικαρκινικό τομέα είχε και θα συνεχίσει να έχει αρνητικές συνέπειες για τη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια.»
Ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε:
«Όσοι γνωρίζαμε την ΕΕ είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Δεν ήταν μόνο προβλέψιμα – ήταν προβλεφθέντα.»
Ο Μαρκ Ντέιαν, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Brexit στη δεξαμενή σκέψης Nuffield Trust, δήλωσε ότι η έκθεση προσφέρει «χειροπιαστά παραδείγματα διαταραχών που πολλοί προειδοποιούσαν ότι θα ήταν αναπόφευκτες».
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρόκειται να ανανεώσουν τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας φέτος και να συζητήσουν μια ευρύτερη επανατοποθέτηση της σχέσης τους.
Ο Κιρ Στάρμερ θα πρέπει να προτείνει ένα «νέο σύμφωνο για την προστασία της υγείας», είπε ο Ντέιαν, «μειώνοντας την περιττή μετα-Brexit γραφειοκρατία σε εγκρίσεις φαρμάκων και ερευνών, με διάθεση συνεργασίας και εγγυήσεων».
Η έκθεση προτείνει τη δημιουργία συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης για τις δοκιμές φαρμάκων, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους ερευνητές που ηγούνται διασυνοριακών δοκιμών. Χωρίς αυτή, οι ασθενείς θα αντιμετωπίζουν επιπλέον καθυστερήσεις, στερούμενοι σωτήριες θεραπείες.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ στην έρευνα και προσφέρουμε εκτεταμένη στήριξη στους ερευνητές για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των €80 δισ. Horizon Europe και να μεταφέρουν κρίσιμες θεραπείες από το εργαστήριο στους ασθενείς.»
Ο Guardian είχε αποκαλύψει πέρσι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάζονταν να περιμένουν μήνες για βασική θεραπεία καρκίνου, με τις θανατηφόρες καθυστερήσεις να θεωρούνται πλέον «ρουτίνα», ακόμη και για παιδιά.
(Πηγή: Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντισυμβατική σταρ του πρώιμου Χόλιγουντ που έθεσε νέα δεδομένα για τη θέση των γυναικών στον κινηματογράφο
Κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023
«Οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Η Ραμόνα, πρωτοετής φοιτήτρια στο Κολούμπια, συμμετείχε την Τετάρτη σε διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ
Δεύτερος με 38% και 54 έδρες έρχεται ο Σαλί Μπερίσα
Ήταν αυτό που προκάλεσε τα πιο θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
Το βίντεο που ανήρτησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Το παρών στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση αυτή χωρίς καθυστέρηση
Είχαν χιλιάδες μέσα σε βαλίτσες - Το είδος, που ζει μέσα σε κοχύλια, είναι προστατευόμενο στη χώρα
«Στρατηγική απόφαση για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ»
Πιέσεις στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα προγράμματα κατάρτισης των Βρετανών εργαζομένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπήρξε «πλήρης επανεκκίνηση» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Κιθ Κέλογκ: «Όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Τραμπ, σταματήστε τις δολοφονίες»
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία
Η αντιπολίτευση, οι κατηγορίες για διαφθορά και τα νέα κόμματα
Τι συζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν
Κάνει λόγο για «θετικό σημάδι»
Ποιο μοναδικό χάρισμα υποστηρίζει ότι έχει ο Πάπας Λέων
Η ημερομηνία με την έντονη σημειολογία από την εποχή του Βυζαντίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.