- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιταλία: Ο κατασκευαστής της διάσημης καφετιέρας Bialetti πωλείται σε κινεζική εταιρία
Θα καταβάλει 53 εκατ. ευρώ για το 78,6% των μετοχών
Ο Ιταλός κατασκευαστής καφετιέρας Bialetti πωλείται στην κινεζική εταιρεία NUO Capital - Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου
Η Bialetti, ο ιταλικός κατασκευαστής της διάσημης καφετιέρας moka που τοποθετείται στο μάτι της κουζίνας, συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρηση σε ένα επενδυτικό όχημα ιδιοκτησίας Κινέζου δισεκατομμυριούχου.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1933 από τον Αλφόνσο Μπιαλέτι, έναν μηχανικό που κατασκεύασε τις πρώτες καφετιέρες στο εργαστήριό του στην Ιταλία, εξαγοράζεται από την NUO Capital, εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα καταβάλει 53 εκατ. ευρώ για το 78,6% των μετοχών της.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, πριν ξεκινήσει δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές, σε τιμή όχι χαμηλότερη των 0,467 ευρώ ανά μετοχή, πριν η εταιρεία διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Εξαγορά 53 εκατ. ευρώ για το 78,6% της Bialetti
Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης υπό το καθεστώς των λεγόμενων “χρυσών εξουσιών”, οι οποίες δίνουν στην ιταλική κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπλοκάρει ή να επιβάλει όρους σε εξαγορές εταιρειών.
Η NUO Capital διευθύνεται από τον Στίβεν Τσενγκ, μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του Χονγκ Κονγκ.
Στο μικροσκόπιο οι επενδύσεις της Κίνας - Προβληματισμός στη Ρώμη
Η εξαγορά του ιταλικού brand από κινεζικό fund πραγματοποιείται σε ευαίσθητη χρονική συγκυρία για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με τον Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρο της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Teneo, με έδρα το Λονδίνο.
Η Μελόνι πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τον διάλογο με την ΕΕ σχετικά με τις απειλές για αυξήσεις στους δασμούς. Ωστόσο, η σχέση της Ιταλίας με την Κίνα – με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έντονο εμπορικό πόλεμο – ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα.
«Από τη μια πλευρά, προσπαθεί να ακολουθήσει μια ήπια επαναπροσέγγιση με την Κίνα μετά την απόσυρση της Ιταλίας από την Πρωτοβουλία “Ζώνη και Δρόμος” (Belt and Road Initiative)», ανέφερε ο Πίκολι. «Από την άλλη, θέλει να εδραιωθεί ως η προτιμώμενη Ευρωπαία εταίρος του προέδρου Τραμπ».
Οι προσιτές αλλά κομψές οκταγωνικές καφετιέρες moka της Bialetti στόχευαν στο να φέρουν την εμπειρία του espresso στο σπίτι. Το όνομα moka προέρχεται από την πόλη Μόκα στην Υεμένη, από τις πρώτες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο.
Η Bialetti δυσκολεύτηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της έλλειψης αλουμινίου, αλλά επανήλθε δυναμικά υπό τη διεύθυνση του γιου του Αλφόνσο, Ρενάτο Μπιαλέτι, ο οποίος ανέδειξε την moka σε παγκόσμιο σύμβολο, εισάγοντας τη μασκότ “ο μικρός άντρας με το μουστάκι”, μια γελοιογραφική απεικόνιση του εαυτού του, που τυπωνόταν στο πλάι της καφετιέρας. Ο Ρενάτο πέθανε το 2016 και η τέφρα του ενταφιάστηκε μέσα σε μια γιγαντιαία moka.
Αν και άλλες εταιρείες έχουν αντιγράψει την moka, μελέτη του 2010 έδειξε ότι το 90% των ιταλικών νοικοκυριών κατείχε μια Bialetti.
Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω κακών επενδύσεων και του ανταγωνισμού από τις καφετιέρες με κάψουλες. Η Bialetti επεκτάθηκε ανοίγοντας καταστήματα σε εμπορικά κέντρα, αλλά επλήγη κατά την πανδημία του Covid, ενώ η προσπάθεια της να μπει στον χώρο των μαγειρικών σκευών δεν ευοδώθηκε.
Το 2024, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 1,1 εκατ. ευρώ και έκλεισε τη χρονιά με καθαρό προσαρμοσμένο χρέος 81,9 εκατ. ευρώ.
Ο Ετζίντιο Κότσι, ο οποίος θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της Bialetti και μετά την εξαγορά, δήλωσε: «Σήμερα η Bialetti είναι μια πιο σταθερή εταιρεία, με ξεκάθαρο στρατηγικό όραμα και ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο brand».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aνοικτή επιστολή στον νέο πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ
«Σκληρά οικονομικά μέτρα» που πλήττουν κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας
Η νεκροψία δεν εντόπισε κάποιο οξύ ή χρόνιο υποκείμενο νόσημα
Oι κατηγορίες σε βάρος του παραμένουν υπό διερεύνηση
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σκοπεύει να καταργήσει τον ΦΠΑ στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος
Για πρώτη φορά μετά το 2002, το ευρώ αλλάζει εμφάνιση - Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 21 Σεπτεμβρίου
Η υπόθεση ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά από ανάρτηση της στο Instagram
Λίγες στιγμές πριν επιτεθεί στον 65χρονο, ο βίσωνας φέρεται να είχε κινηθεί απειλητικά προς άλλους
«Πρόκειται για ιστορικό βήμα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου
Έχει υποβληθεί αισίως σε επτά επεμβάσεις
Παράλληλα τον κατηγορούσαν ότι αφιερώνει υπερβολικό χρόνο στη δημιουργία περιεχομένου
Το εύρημα ήταν ευτυχώς ένα καλοήθες νεύρωμα
Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος στοχοποιεί τους εξτρεμιστές στην Υεμένη
Οι φωτογραφίες βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό World Press Photo
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το διάσημο μουσείο γυρίζει σελίδα μετά τη ληστεία των βασιλικών θησαυρών
Το θύμα είχε γλιτώσει από ενέδρα θανάτου λίγους μήνες πριν
Τουλάχιστον 10.000 οι αγνοούμενοι στα χαλάσματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.