- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία: Φυλάκιση σε πέντε νέους για κάψιμο ελικοπτέρου με εντολή της Ουκρανίας
Οι ουκρανικές υπηρεσίες τους είχαν υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ρούβλια
Πέντε νέοι στη Ρωσία κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε σιδηροδρομική εγκατάσταση και σε ένα ελικόπτερο, σε αεροδρόμιο της Μόσχας
Στρατοδικείο στη Ρωσία καταδίκασε σε κάθειρξη έως και 18 ετών πέντε νέους που κατηγορήθηκαν για «δολιοφθορά» για λογαριασμό της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, επειδή πυρπόλησαν ένα ελικόπτερο διάσωσης, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις για «κατασκοπεία», «προδοσία», «δολιοφθορά» ή «εξτρεμισμό» και συχνά στους κατηγορούμενους επιβάλλονται πολύ βαριές ποινές.
Οι Στανισλάβ Χαμιντούλιν, Ρόμαν Γιάκοβετς, Νικίτα Μπουλγκάκοφ, Ντανιίλ Γιαμσκόφ και Αναστασία Μοτσαλίνα κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε μια σιδηροδρομική εγκατάσταση και σε ένα ελικόπτερο, σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο πρώτος φέρεται ότι είχε στρατολογηθεί από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που του υποσχέθηκαν χρήματα. Με τη σειρά του, στρατολόγησε τους άλλους τέσσερις μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Οι πέντε συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2024 και καταδικάστηκαν σε ποινές από 12,5 έως 18 χρόνια κάθειρξης για «δολιοφθορά» και «τρομοκρατική ενέργεια».
Στις 26 Απριλίου 2024 η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GUR) παρουσίασε ένα βίντεο που έδειχνε ένα φλεγόμενο ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Οστάφιεβο της Μόσχας.
Οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους δήλωσαν ένοχοι, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ενημερωτικό ιστότοπο Mediazona. Μόνο η Αναστασία Μοτσαλίνα είπε ότι δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των φίλων της. «Το σφάλμα μου είναι ότι ήμουν νέα, χαζή, αφελής», είπε στη δίκη της, ζητώντας από το δικαστήριο να μην της στερήσεις «τη ζωή και τα νιάτα της».
Οι τέσσερις νέοι που δήλωσαν ένοχοι αρνήθηκαν ότι είχαν πολιτικά κίνητρα ή ότι διαφωνούσαν με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο Χαμιντούλιν, για παράδειγμα, είπε ότι απλώς ήθελε να βγάλει «εύκολα» χρήματα.
Σύμφωνα με το Ria Novosti, οι ουκρανικές υπηρεσίες του είχαν υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 32.500 ευρώ, όμως τελικά του έδωσαν ένα ποσό ίσο με περίπου εκατό ευρώ.
Ο Mediazona ανέφερε ότι ο Γιαμσκόφ ζήτησε να τον στείλουν να πολεμήσει στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η «ψυχρή» ατμόσφαιρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόφαση Τραμπ
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά τον εντοπισμό αδενοκαρκινώματος στον πνεύμονα
Η πρεμιέρα στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε νέα ερωτήματα
Νέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η μάχη για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής συνεχίζεται
«Υπάρχουν όρια, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», το μήνυμα της πρωθυπουργού
Άγνωστο τι θα κάνει μετά την παραίτησή της
Τα μηνύματα σε φίλο του ότι δεν έβρισκε ουσιαστικούς ρόλους
Η εκτίμηση για την ανάρρωσή του
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.