- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς της Κίνας: Και λοιπόν τι έγινε; Ας τους αυξήσουν
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη στιγμή «εξαιρετική»
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ στους δασμούς της Κίνας: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη στιγμή «εξαιρετική»
Την απάντησή τους στην Κίνα και τους δασμούς που επέβαλλε με 84% μετά το δεύτερο κύμα δασμών με επιβάρυνση 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 09/04 ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Και λοιπόν τι έγινε; Ας αυξήσουν τους δασμούς», είπε ζωντανά από το Fox News. «Η κλιμάκωση θα εξελιχθεί σε ήττα για την Κίνα», πρόσθεσε ο Μπέσεντ ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ελπίζει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα».
«Πιστεύω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να έρθουν και να διαπραγματευτούν επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Έχουν την πιο μη ισορροπημένη οικονομία στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου», είπε ο Σκοτ Μπέσεντ.
«Είναι η χώρα που οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερες από τις εξαγωγές μας στην Κίνα. Άρα, με αυτό το πλεόνασμα νομίζουν ότι μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους;» συνέχισε, συμπληρώνοντας:
«Κανείς δεν κερδίζει σε έναν πόλεμο, αλλά είναι αναλογικότητα. Και η αναλογικότητα για τους Κινέζους θα είναι πολύ χειρότερη».
Η Κίνα απάντησε με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα
Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δημοσίευσε την Τετάρτη μια λευκή βίβλο με τίτλο «Η θέση της Κίνας σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».
Η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε το έγγραφο προκειμένου να διευκρινίσει τα γεγονότα σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και να αναπτύξει λεπτομερώς τη θέση της για σχετικά ζητήματα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το έγγραφο δημοσιεύεται εν μέσω της αυξανόμενης μονομέρειας και προστατευτισμού από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, φαινόμενα που έχουν εμποδίσει σοβαρά τη φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως επισημαίνεται.
Από την έναρξη της εμπορικής έντασης το 2018, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεχώς εφαρμόζουν πολιτικές που αποσκοπούν στη συγκράτηση και καταστολή της Κίνας. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετους συνολικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, περιλαμβάνοντας:
- δασμούς με πρόσχημα το ζήτημα της φαιντανύλης
- τους αποκαλούμενους «ανταποδοτικούς δασμούς»
- και πρόσθετο 50% επί των ήδη υπαρχόντων δασμών
Η κινεζική πλευρά τονίζει ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς και βασίζονται σε σχέσεις win-win.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους» τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει μάχη με την Ουάσιγκτον, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις.
Διαβάστε ακόμη >>> Τραμπ μετά τα αντίποινα της Κίνας: Φέρτε τις επιχειρήσεις σας στις ΗΠΑ - Μηδενικοί δασμοί, άμεσες εγκρίσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.