- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς ένα ακατοίκητο νησί με πιγκουίνους κατέληξε στη λίστα δασμών του Τραμπ
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ - «Κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές»
Δασμοί Τραμπ: Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον εμπορικό πόλεμο του προέδρου των ΗΠΑ - Πώς στοχοποιήθηκαν - Η αντίδραση της Αυστραλίας
Δύο μικροί, απομονωμένοι σταθμοί στην Ανταρκτική, κατοικημένοι μόνο από πιγκουίνους και φώκιες, συγκαταλέγονται στις πιο αλλόκοτες τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν από τους νέους δασμούς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, αυστραλιανή επικράτεια που βρίσκεται 4.000 χλμ νοτιοδυτικά του Περθ, είναι προσβάσιμα μόνο μετά από επταήμερο ταξίδι με πλοίο και δεν έχουν δεχτεί ανθρώπινη παρουσία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ωστόσο υπάγονται σε δασμούς.
Ο Αυστραλός Υπουργός Εμπορίου, Ντον Φάρελ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ABC ότι οι δασμοί ήταν «σαφώς ένα λάθος»: «Καημένοι πιγκουίνοι, δεν ξέρω τι έκαναν στον Τραμπ, αλλά ειλικρινά, αυτό δείχνει πως πρόκειται για μια βιαστική διαδικασία».
Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς και οι πιγκουίνοι την πληρώνουν
Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε την Τετάρτη ένα ευρύ πλέγμα δασμών στις εισαγωγές, ως αντίποινα για αυτό που θεωρεί αθέμιτα εμπόδια στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Εκτός από τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, δασμούς υπέστησαν και άλλες αυστραλιανές επικράτειες, όπως τα Νησιά Κόκος (Κίλινγκ) και το Νησί των Χριστουγέννων, αλλά και περιοχές όπως το Νορβηγικό Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, τα Φόκλαντ και η Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού.
«Αυτό αποδεικνύει ότι κανένα σημείο στον πλανήτη δεν είναι ασφαλές από τέτοιες αποφάσεις», είπε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.
Οι άκυροι δασμοί και το λάθος των 1.4 εκατ. δολαρίων
Όπως και η υπόλοιπη Αυστραλία, έτσι και τα Χερντ και ΜακΝτόναλντ υπάγονται τώρα σε δασμό 10%, ενώ στο Νησί Νόρφολκ, που έχει πληθυσμό περίπου 2.200 κατοίκους, επιβλήθηκε δασμός 29%.
Ωστόσο, το νησί Χερντ είναι ακατοίκητο, καλυμμένο από πάγους και φιλοξενεί το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Αυστραλίας, τον Μεγάλο Μπεν. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μάικ Κόφιν από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δεν υπάρχουν εμπορεύματα που εξάγονται σε βαθμό που να δικαιολογούν τέτοιους δασμούς:
«Δεν υπάρχει τίποτα εκεί», λέει χαρακτηριστικά. «Όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί, εξάγουν απλώς ψάρια, όπως παταγόνιο γατόψαρο και μπακαλιάρο πάγου.»
Μια οικολογική όαση με εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνους
Αυτό που υπάρχει σε αφθονία είναι η μοναδική και παρθένα φύση. Τα νησιά προστατεύονται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και θεωρούνται παράδειγμα οικοσυστήματος απαλλαγμένου από ανθρώπινη παρέμβαση.
«Κατοικούνται από πιγκουίνους, θαλάσσιες ελέφαντες και θαλασσοπούλια», λέει ο καθηγητής Κόφιν. «Μια φορά νομίσαμε πως βλέπαμε παραλία, αλλά τελικά ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνοι!»
«Κάθε φορά που περνά πλοίο από εκεί, βλέπουμε λάβα να κυλά από το ηφαίστειο πάνω στον πάγο και να βγάζει ατμούς.»
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές των νησιών προς τις ΗΠΑ είναι αμελητέες. Ωστόσο, το 2022 καταγράφηκε εισαγωγή αξίας $1.4 εκατ. δολαρίων, κυρίως «μηχανημάτων και ηλεκτρικών ειδών» – προϊόντα που πιθανόν χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως προερχόμενα από τα νησιά.
Σύμφωνα με το The Guardian, πρόκειται πιθανότατα για λογιστικό λάθος ή παραπλανητική καταχώριση προέλευσης, κάτι που επιβεβαιώνει και το αυστραλιανό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Άντονι Αλμπανέζε κατήγγειλε τους δασμούς ως «αδικαιολόγητους» και «όχι πράξη φιλικής χώρας».
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.