- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer - Σεισμός στη Μιανμάρ: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους - Όλες οι τελευταίες πληροφορίες
Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ - Έγινε αισθητός σε Ταϊλάνδη και νοτιοδυτική Κίνα - Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων και αναγκάζοντας τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να ζητήσει σπάνια διεθνή βοήθεια.
Έχουν αναφερθεί θάνατοι τόσο στη Μιανμάρ όσο και την Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένων τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ένα υπό κατασκευή ψηλό κτίριο κατέρρευσε στην Μπανγκόκ. Δεκάδες ακόμα άτομα αγνοούνται στο σημείο.
Ακολουθούν οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ.
Πού σημειώθηκε ο σεισμός
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ στη Μιανμάρ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, και περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου.
Subway in Thailand when the M7.7 earthquake struck Myanmar earlier...👀pic.twitter.com/nzt2LDGcVy
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 28, 2025
Ποιες περιοχές επλήγησαν
Στη Μιανμάρ, υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις δρόμων στην πρωτεύουσα, καθώς και ζημιές σε κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα.
Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές και σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η νοτιοδυτική Κίνα.
Στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, κατέρρευσε ένα ημιτελές ψηλό κτίριο, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 81 εργάτες.
Βίντεο δείχνει επίσης μια πισίνα σε ταράτσα να ξεχειλίζει, ενώ το κτίριο ταλαντεύεται έντονα.
Πόσο φονικός ήταν ο σεισμός;
Ενδέχεται να περάσει καιρός μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα στοιχεία για τα θύματα.
Ωστόσο, ένα μέλος σωστικής ομάδας στη Μανταλέι δήλωσε στο BBC ότι οι νεκροί «είναι τουλάχιστον εκατοντάδες».
«Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται», πρόσθεσε.
#MYANMAR: Just saw a clip of people huddled on the ground near by the aircraft, trying to stay safe during a massive earthquake at Mandalay International Airport, right before boarding their flight. #Earthquake #Mandalay pic.twitter.com/dCIr3hwx68
— Cape Diamond (@cape_diamond) March 28, 2025
Γιατί είναι δύσκολο να μάθουμε τι συμβαίνει στη Μιανμάρ;
Η συλλογή πληροφοριών από τη Μιανμάρ είναι δύσκολη.
Η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτική χούντα από το πραξικόπημα του 2021, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα.
Το κράτος ελέγχει σχεδόν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, έντυπα και διαδικτυακές ειδήσεις), ενώ και η χρήση του διαδικτύου είναι περιορισμένη.
Οι τηλεφωνικές γραμμές στις πληγείσες περιοχές παρουσιάζουν διακοπές, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των δημοσιογράφων με κατοίκους της περιοχής.
Επιπλέον, οι ξένοι δημοσιογράφοι σπάνια επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα λόγω των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου.
Τι προκαλεί τους σεισμούς;
Ο φλοιός της Γης αποτελείται από επιμέρους τμήματα που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.
Οι πλάκες αυτές κινούνται, αλλά η τριβή που δημιουργείται όταν έρχονται σε επαφή τις εμποδίζει.
Ωστόσο, όταν η πίεση συσσωρεύεται, μία από τις πλάκες μπορεί ξαφνικά να κινηθεί, προκαλώντας σεισμό.
Οι σεισμοί μετρώνται με την Κλίμακα Ροπής (Moment Magnitude Scale - Mw), η οποία έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη κλίμακα Ρίχτερ, καθώς θεωρείται πιο ακριβής.
Ο αριθμός που αποδίδεται σε έναν σεισμό αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό της απόστασης που μετακινήθηκε το ρήγμα και της δύναμης που προκάλεσε αυτή την κίνηση.
🧵 A powerful M7.7 earthquake in Myanmar caused a skyscraper collapse in Bangkok, Thailand, leaving at least 3 dead and 81 missing.
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 28, 2025
This is the moment the building collapsed...1/ pic.twitter.com/VuaDLl5Qar
Σεισμοί μεγέθους 2,5 ή μικρότεροι συνήθως δεν γίνονται αισθητοί, αλλά ανιχνεύονται από όργανα.
Σεισμοί έως 5 Ρίχτερ προκαλούν μικρές ζημιές.
Ο σεισμός στη Μιανμάρ, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, κατατάσσεται στην κατηγορία των «μεγάλων» σεισμών, που συνήθως προκαλούν σοβαρές ζημιές, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση.
Σεισμοί άνω των 8 Ρίχτερ χαρακτηρίζονται καταστροφικοί και μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρες κοινότητες κοντά στο επίκεντρο.
Πώς συγκρίνεται με άλλους μεγάλους σεισμούς;
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί χτύπησε στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας, προκαλώντας τσουνάμι που κατέστρεψε ολόκληρες κοινότητες στον Ινδικό Ωκεανό. Ο σεισμός, μεγέθους 9,1 Ρίχτερ, κόστισε τη ζωή σε περίπου 228.000 ανθρώπους.
Ένας άλλος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ιαπωνίας το 2011, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και τσουνάμι. Ο σεισμός αυτός οδήγησε επίσης στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν μεγέθους 9,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε στη Χιλή το 1960.
(Με πληροφορίες BBC News, Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.