- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ινδία: Τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά μνημείο της UNESCO μετά από ομαδικό βιασμό και δολοφονία
Καθώς το φαινόμενο των βιασμών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις
Ινδία: Τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά προορισμό μετά από ομαδικό βιασμό και δολοφονία
Εκατοντάδες ξένοι τουρίστες εγκατέλειψαν τις τελευταίες ημέρες ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco στη νότια Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό δύο γυναικών - μιας Ισραηλινής τουρίστριας και μιας Ινδής ιδιοκτήτριας οικοτροφείου - και τη δολοφονία ενός άνδρα.
Το Χάμπι της Ινδίας, που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του ινδουιστικού βασιλείου Βιτζαγιαναγκάρα, περιγράφεται ως ένα υπαίθριο μουσείο, γεμάτο με υπέροχα πέτρινα ερείπια στις όχθες του ποταμού Τουνγκαμπχάντρα. Ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco το 1986.
Πολλοί τουρίστες, ιδίως από το Ισραήλ και την Ευρώπη, που επισκέπτονται το Χάμπι μένουν στο Σαναπούρ, το οποίο διαθέτει επίσης πανύψηλα ερείπια και έναν διάσημο ινδουιστικό ναό.
«Συνολικά, περίπου 100.000 ή περισσότεροι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο», είπε ο γενικός γραμματέας της ένωσης τουριστικών οδηγών της Καρνατάκα. Ωστόσο, μετά την είδηση της επίθεσης, οι περισσότεροι επισκέπτες είτε ακύρωσαν τις κρατήσεις είτε έφυγαν.
«Το περιστατικό είναι πραγματικά τρομακτικό και ανησυχούμε για την ασφάλειά μας. Είχαμε σχέδια να μείνουμε εδώ μέχρι [την ινδουιστική γιορτή] Holi, αλλά τώρα θα κατευθυνθούμε προς την πολιτεία Rajasthan», δήλωσε μια 21χρονη Ισραηλινή τουρίστρια, στην εφημερίδα The Indian Express.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζώντος, η ομάδα παρατηρούσε τα αστέρια κοντά σε έναν ναό, όταν τρεις άνδρες έφτασαν με μοτοσικλέτα και τους ρώτησαν πού θα μπορούσαν να βάλουν βενζίνη.
Τους έδωσαν οδηγίες, αλλά οι άνδρες στη συνέχεια απαίτησαν από αυτούς 100 ρουπίες (1,15 δολάρια, 0,90 λίρες). Η ομάδα αρχικά αρνήθηκε καθώς δεν γνώριζε τους άνδρες, αλλά ένας άνδρας τουρίστας τους έδωσε τελικά 20 ρουπίες. Στη συνέχεια οι άνδρες άρχισαν να διαπληκτίζονται με τους τουρίστες, γεγονός που οδήγησε σε αντιπαράθεση. Οι δράστες έσπρωξαν τους τρεις άνδρες σε ένα κοντινό κανάλι ποταμού πριν βιάσουν τις γυναίκες. Δύο άνδρες κολύμπησαν για να σωθούν, ενώ ο τρίτος, από την πολιτεία Οντίσα, πνίγηκε.
Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν το Σάββατο, ενώ ένας τρίτος άνδρας συνελήφθη από το γειτονικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού την Κυριακή. Μεταφέρεται στη Καρνατάκα τη Δευτέρα.
Τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών συνεχίζονται στην Ινδία παρά τους αυστηρούς νόμους. Ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία μιας φοιτήτριας ιατρικής το 2012 από ομάδα ανδρών στην πρωτεύουσα Δελχί τράβηξε την παγκόσμια προσοχή και προκάλεσε διαμαρτυρίες μεγάλης κλίμακας.
Το περιστατικό ώθησε τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρότερους νόμους για τους βιασμούς το 2013. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις καταγγέλλονται κάθε χρόνο. Το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων ανέφερε σχεδόν 32.000 βιασμούς στην Ινδία το 2022.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί βιασμοί δεν καταγγέλλονται λόγω του κοινωνικού στίγματος, της δυσπιστίας προς την αστυνομία και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο σύστημα δικαιοσύνης.
Το 2023, η δημόσια κατακραυγή ακολούθησε τον υποτιθέμενο ομαδικό βιασμό μιας βραζιλιάνου-ισπανίδας τουρίστριας στο κρατίδιο Τζάρκαντ. Το θύμα και ο σύζυγός της μοιράστηκαν τη δοκιμασία τους στο Instagram, αλλά αργότερα αφαίρεσαν τις αναρτήσεις τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.