- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλβανία: Απαγορεύει εντός των επόμενων ημερών την πρόσβαση στο TikTok
Η ανακοίνωση του Έντι Ράμα
Αλβανία: Απαγορεύει εντός των επόμενων ημερών την πρόσβαση στο TikTok - Η ανακοίνωση του Έντι Ράμα
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διακοπή η λειτουργία του TikTok στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λίγους μήνες μετά την προαναγγελία που είχε κάνει ο Έντι Ράμα.
«Οι αρμόδιες αρχές, σε συντονισμό με τους παρόχους πρόσβασης και τις ψηφιακές πλατφόρμες, θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμοστεί η απόφαση εντός των επόμενων ημερών ή μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Αλβανίας, Ογκέρτα Μαναστίρλιου.
Τον περασμένο Φθινόπωρο, η αλβανική κυβέρνηση βρέθηκε προ της απόφασης για απαγόρευση της πλατφόρμας, μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή σε μια συμπλοκή κοντά σε ένα σχολείο των Τιράνων, με αφορμή μια αντιπαράθεση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο θάνατος του εφήβου οδήγησε σε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ γονέων, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών θεσμών, για τις επιπτώσεις των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους.
Σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ράμα ανέφερε ότι συνεχίζονταν οι συζητήσεις με το TikTok. «Η απόφαση να κλείσει προσωρινά το ΤικΤοκ είναι, από τη μία, μια απόφαση που ελήφθη έπειτα από ευρεία διαβούλευση με 65.000 γονείς και εκπαιδευτικούς και, από την άλλη, μια απόφαση που ελήφθη αφού διασφαλίστηκαν οι αναγκαίες τεχνικές δυνατότητες. Ξεκινήσαμε έναν πολύ θετικό διάλογο με το TikTok, εκπρόσωποι του οποίου θα έλθουν σύντομα στην Αλβανία για να παρουσιάσουν μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης και της αλβανικής γλώσσας», πρόσθεσε.
Vendimi për mbylljen e përkohshme të TikTokut është e para një vendim i marrë në konsultimin e gjerë me 65 mijë prindër e mësues dhe e dyta, është një vendim i marrë pasi u ngritën kapacitetet e nevojshme teknike, ndërkohë që ne jemi në një dialog shumë pozitiv me kompaninë, e…
— Edi Rama (@ediramaal) March 6, 2025
Αντιδράσεις για τη χρήση του TikTok από τους νέους
Η εφαρμογή TikTok είναι πολύ δημοφιλής στους νέους σε όλον τον κόσμο, χάρη στα σύντομα βίντεό της που τραβούν την προσοχή και έχει ξεπεράσει κάθε ανταγωνιστή της. Το 2024 οι χρήστες των συστημάτων Android τη χρησιμοποιούσαν επί 34 ώρες κάθε μήνα, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια έρευνα της We Are Social. Οι χρήστες του TikTok σε όλον τον κόσμο ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.
Χώρες που γειτονεύουν με την Αλβανία, όπως το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία έχουν καταγγείλει το τελευταίο διάστημα τις «αρνητικές» συνέπειες της πλατφόρμας στου νέους. Το TikTok κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για κατασκοπεία ενώ η ΕΕ ερευνά τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, υπέρ ενός ακροδεξιού υποψηφίου.
Σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση της από τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών. Το Γαλλικό Πρακτορείο, μαζί με καμιά δεκαριά άλλους οργανισμούς επαλήθευσης ειδήσεων, πληρώνεται από το TikTok σε πολλές χώρες για να επαληθεύει τα βίντεο που θα μπορούσαν να περιέχουν ψευδείς πληροφορίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.