- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μακρόν: Δεν αποκλείει να οδηγηθούμε σε παγκόσμιο πόλεμο λόγω Ουκρανίας
«Θα περιοριστεί ο πόλεμος σε αυτό το θέατρο; Ας το ελπίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κρατάει αποστάσεις από τις απόψεις για τερματισμό του πολέμου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωντανής συζήτησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έφερε την Ευρώπη στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.
«Οι Ρώσοι έχουν παγκοσμιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν απαντώντας σε ερώτηση εάν η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Υπάρχει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία οι Ρώσοι, στην πραγματικότητα, έχουν κάνει τα πράγματα παγκόσμια», δήλωσε ο Μακρόν. «Θα περιοριστεί ο πόλεμος σε αυτό το θέατρο; Ας το ελπίσουμε», είπε αναφέροντας πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει βορειοκορεατικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Οι δηλώσεις Μακρόν γίνονται στη σκιά των προσπαθειών των δυτικών ηγετών να αντιδράσουν σε ένα ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, που στηρίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το 1945.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Πούτιν θα τον έκανε να φαίνεται αδύναμος στα μάτια της Κίνας και του Ιράν.
Παράλληλα, απέρριψε τους χαρακτηρισμούς Τραμπ για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ουκρανού προέδρου να μην προσφύγει στις κάλπες το 2024.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε αρκετές φορές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πρώην πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος ηγήθηκε της αντίστασης του Γαλλικού Απελευθερωτικού Στρατού κατά της γερμανικής κατοχής, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της Ρωσίας ήταν απαραίτητη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Ενώ αρνήθηκε να συγκρίνει τη Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930, ο Μακρόν είπε ότι ήταν σημαντικό να δούμε τη χώρα «για αυτό που είναι: είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική δύναμη που έχει γίνει ιμπεριαλιστική».
Χαρακτήρισε ως απίθανο τον σχηματισμό ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων εντός του μπλόκ, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και κοινά δάνεια για την πληρωμή των αμυντικών δαπανών.
Δεν είναι σαφές πόσο περισσότερο χρέος μπορεί να αναλάβει η Γαλλία, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία ώθησε τη σημερινή κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις δαπάνες.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η αύξηση των γαλλικών δαπανών για την άμυνα στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - την οποία ο Τραμπ ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ - ήταν «ένα από τα ερωτήματα» που εξέταζε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι καταγγελίες που έχουν γίνει
Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θωρακιστούν απέναντι στις ασταθείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ
Ο συγγραφέας καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ
Συμβαίνει αυτό που περιγράφει η Απλμπάουμ; Έτσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες;
Θεωρήθηκε κίνηση στήριξης προς τους Κούρδους
H ανεξιχνίαστη διπλή δολοφονία στη Σικελία πριν από 50 χρόνια
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Θύελλα αντιδράσεων και οργή
Η λατρεία προς το πρόσωπό του ως μια επικαιροποιημένη εφαρμογή των μηχανισμών της μαζικής ψυχολογίας
Αποκλειστική δημοσκόπηση σε 23 χώρες της ΕΕ δείχνει κρίση εμπιστοσύνης, φόβους για τη δημοκρατία και τον Τραμπ
Κυκλώνας Χάρι, υπερφορτωμένα σκάφη και μαρτυρίες επιζώντων σκιαγραφούν τραγωδία στην κεντρική Μεσόγειο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε έλεγχο για ναρκωτικά – ο 28χρονος φέρεται να σημάδεψε αστυνομικούς τους
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ενισχύει δραματικά την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται η καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν
Ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο Κύπριος ευρωβουλευτής
Νομοσχέδιο για φυλάκιση ανηλίκων σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις με όπλα – Αντιδράσεις από αρχές
Kρίνοντας ότι πρόκειται για μαρτυρία εξ ακοής
Δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από κατάρρευση στο σπίτι
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι θυσιάζει την ανεξαρτησία της με τις κυρώσεις
Διακοπή στο Leonardo προκάλεσε αλλαγές ωραρίων και ακυρώσεις – σύσκεψη υπουργείου, εξήγηση της Rostec
Άνοδος στη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.