- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σερβία: Nέες μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα
O σέρβος πρόεδρος βλέπει ξένο δάκτυλο
Σερβία: Nέες μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα
Μεγάλη διαδήλωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο Νόβι Σαντ της Σερβίας στην επέτειο των τριών μηνών από το τραγικό συμβάν στον σιδηροδρομικό σταθμό όταν την 1η Νοεμβρίου του 2024 κατάρρευσε το γείσο και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και φοιτητές της Σερβίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας τηρώντας σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα.
Στην συνέχεια ξεκίνησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας ήταν οι φοιτητές, με προορισμό τρεις γέφυρες στον ποταμό Δούναβη οι οποίες αποκλείστηκαν. Η μία απ αυτές τις γέφυρες θα αποκλειστεί για διάστημα 24 ωρών ενώ ο αποκλεισμός των άλλων δύο θα διαρκέσει τρεις ώρες. Οι σημερινές διαδηλώσεις στο Νόβι Σαντ πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Φτάνει πια η σιωπή» και αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν από δυόμιση μήνες με αίτημα την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στο κάλεσμα των φοιτητών για συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες που φτάνουν από ολόκληρη την Σερβία.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι νωρίς το απόγευμα σε όλες τις εισόδους του Νόβι Σαντ είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που έφταναν απ όλες τις γωνιές της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές έφταναν οργανωμένα, όπως οι μοτοσικλετιστές, οι ταξιτζήδες, οι αγρότες με τρακτέρ, οι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων, οι βετεράνοι πολέμου… Οργανωμένα έφτασαν χθες βράδυ και οι φοιτητές από το Βελιγράδι πραγματοποιώντας πορεία 95 χιλιομέτρων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την νότια Σερβία όπου περιοδεύει κάλεσε για ακόμη μία φορά τους φοιτητές σε διάλογο ενώ παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ξενοκίνητες διαδηλώσεις. «Ακριβώς την στιγμή που βγάλαμε την Σερβία από την φτώχεια και άρχισε να ανακάμπτει, ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από έξω με τεράστια χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για αναταραχές και συγκρούσεις εντός της χώρας» υποστήριξε κατά την ομιλία του στην πόλη Μπρους ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.