- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαλύθηκε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα λόγω Άσαντ
Η ομάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, το 2022
Τη διάλυσή της, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του διαδικτύου, η τρομοκρατική οργάνωση Χουράς αλ Ντιν, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εξηγώντας ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ομάδα αυτή, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ότι η διάλυσή της έγινε «με απόφαση της γενικής διοίκησης της Αλ Κάιντα».
Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει ποιος ανέλαβε την ηγεσία της μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από αμερικανικό πλήγμα, το 2022. Η Χουράς αλ Ντιν, που για πρώτη φορά δηλώνει «παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία», πρόσθεσε ότι η διάλυσή της αποφασίστηκε «υπό το φως των εξελίξεων» στη Συρία.
Ο συνασπισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων, με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό αφού ανέτρεψε τον Άσαντ, στις 8 Δεκεμβρίου. Οι νέες συριακές αρχές έχουν εκφράσει την επιθυμία να διαλυθούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις.
Η Χουράς αλ Ντιν, στους κόλπους της οποίας εντάχθηκαν και αλλοδαποί τζιχαντιστές, είχε την έδρα της στις ορεινές ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, σε περιοχή που θεωρείτο προπύργιό τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «ανακοίνωσε τη διάλυσή της για να μην εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με την HTS».
Η Χουράς αλ Ντιν ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου δύο χρόνια αφού το Μέτωπο αλ Νόσρα (μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί η HTS) ήρθε σε ρήξη με τη «μητρική» Αλ Κάιντα. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της έχει επικηρυχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Τον περασμένο Αύγουστο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της, τον Άμπου Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάκι, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπεύθυνος για «τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.