Ξανά στο εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί - Για τι κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Είναι η πέμπτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη
Ξανά στο εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί - Για τι κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας - Είναι η πέμπτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη
Αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κατηγορείται ότι το 2007, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.
Κατηγορούμενα στην ίδια υπόθεση είναι αλλά 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σαρκοζί (Μπρις Ορτφέ, Κλοντ Γκουεάντ και Ερίκ Βοέρτ) καθώς και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. Η δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
Για τι κατηγορείται ο Νικολά Σαρκοζί
Ο 69χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται ειδικότερα για διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και σύσταση συμμορίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές 10ετούς φυλάκισης, στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και οικονομικού προστίμου. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «μύθο», ενώ το περιβάλλον του τον εμφανίζει «μάχιμο» και «αποφασισμένο» να αποδείξει την αθωότητά του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2005 - οπότε ο Σαρκοζί ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Ζακ Σιράκ - κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον Καντάφι, ο οποίος τότε προσπαθούσε να εξέλθει από το καθεστώς της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης, και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα τον βοηθήσει αν ο ίδιος καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2007. Προς το σκοπό αυτό ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Καντάφι να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ένα ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στο Σαρκοζί και στο Καντάφι επιβεβαίωσαν κατά καιρούς τόσο ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ, όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Λιβύης. Η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το 2012, δηλαδή λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και περίπου ένα χρόνο και μετά τον θάνατο του Καντάφι, ο οποίος ως γνωστόν σκοτώθηκε το 2011. Στο 555 σελίδων κατηγορητήριο τους οι γαλλικές δικαστικές αρχές αναφέρονται αναλυτικά στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και με πολλές «γκρίζες ζώνες».
Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη μετά τη λήξη της θητείας του, το 2012, στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ είναι ο μόνος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει ήδη τελεσιδίκως καταδικαστεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, παράπλευρη αυτής για την οποία δικάζεται από σήμερα. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση ενός έτους την οποία εκτίει κατ' οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.