Νότια Κορέα: Δεν ευθύνονται τα πουλιά για την πτώση του αεροσκάφους, λένε οι ειδικοί
Εγκληματικά λάθη φαίνεται πως οδήγησαν στο θάνατο 179 ανθρώπους
Ανατροπή με τη συντριβή του Boeing 737 στη Νότια Κορέα - Δεν ευθύνονται τα πουλιά, λένε οι ειδικοί
Μετά τη μοιραία αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα, το ερώτημα στο τι πήγε στραβά παραμένει αναπάντητο. Ακόμα κι αν οι ειδικοί παραμένουν προβληματισμένοι για το τι προκάλεσε τη συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους, ωστόσο λένε ότι ένα πουλί που χτύπησε τον κινητήρα είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας.
Ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Muan της Νότιας Κορέας φέρεται να εξέδωσε προειδοποίηση για χτύπημα πουλιού λίγο πριν από το περιστατικό, με αξιωματούχο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Μεταφορών να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι ο πιλότος είχε πει στους ελεγκτές ότι το αεροπλάνο είχε χτυπηθεί από πουλί πριν δηλώσει βοήθεια.
Σύμφωνα με τον Guardian, η πρώτη θεωρία ήταν ότι το χτύπημα των πτηνών οδήγησε σε βλάβη του κινητήρα που τροφοδοτούσε το σύστημα προσγείωσης, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τη μοιραία προσγείωση με την κοιλιά. Ωστόσο, η Δρ Sonya Brown, ανώτερη λέκτορας αεροδιαστημικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι επιφυλακτική.
«Ένα χτύπημα από πουλιά θα έπρεπε να είναι ένα γεγονός που μπορεί να επιβιώσει. Δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αυτό που τελικά είδαμε, ιδίως επειδή σε κάθε περίπτωση που ένας κινητήρας δεν λειτουργεί (όπως δείχνουν τα πλάνα), υπάρχει ακόμα αρκετή ισχύς», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα από πουλιά είναι τόσο συνηθισμένα που έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των σύγχρονων αεροσκαφών.
Σε ένα Boeing 737 και σε κάθε εμπορικό αεροσκάφος υπάρχουν επίπεδα πλεονασμού, ειδικά για το σύστημα προσγείωσης, το οποίο λειτουργεί υδραυλικά, λέει. «Ακόμα και αν αυτό αποτύχει, έχει εφεδρεία στο ότι μπορεί να επεκταθεί και χωρίς το υδραυλικό σύστημα [το οποίο] βασικά λειτουργεί με τη βαρύτητα, οπότε το σύστημα προσγείωσης θα πρέπει να μπορεί να επεκταθεί».
Υπάρχουν επίσης διπλές εφεδρείες για άλλα συστήματα ελέγχου πτήσης, όπως τα πτερύγια και τα πτερύγια - το τελευταίο από τα οποία ο Brown περιγράφει ως κάτι σαν αεροτομή σε αυτοκίνητο - που σημαίνει ότι αυτά τα εργαλεία, τα οποία πέφτουν πριν από την προσγείωση για να αυξήσουν την αντίσταση και να επιβραδύνουν το αεροσκάφος, θα έπρεπε να έχουν μπορέσει να ενεργοποιηθούν. Λειτουργούν με δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα και είναι πολύ απίθανο ένα χτύπημα πουλιού να καταστρέψει αυτά τα δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα. «Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτό το περιστατικό», λέει.
Ο καθηγητής Doug Drury, του Πανεπιστημίου Central Queensland, συμφωνεί ότι το χτύπημα των πουλιών από μόνο του είναι απίθανο να είναι η μοναδική αιτία. «Ένα χτύπημα πουλιού σε έναν κινητήρα δεν θα προκαλούσε πλήρη βλάβη όλων των συστημάτων, μπορείτε να πετάξετε ένα 737 με έναν κινητήρα», λέει ο Drury, ένας βετεράνος πιλότος που έχει πετάξει εμπορικά, στρατιωτικά και ιδιωτικά τσάρτερ κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Από την πλευρά του, ο Drury προβληματίζεται από την ταχύτητα με την οποία το αεροπλάνο προσέγγισε τον διάδρομο προσγείωσης. «Αν επρόκειτο να κάνεις προσγείωση με την κοιλιά, θα το επιβράδυνες σε ταχύτητα που μόλις έφτανε στην ακινητοποίηση», λέει. «Αλλά αυτό το πράγμα έτρεχε στον διάδρομο με πολλή ενέργεια».
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επίσης προς την αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι λειτουργεί συνήθως ο διάδρομος, λέει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσγειώθηκε με ούριο άνεμο. Τα αεροπλάνα συνήθως προσγειώνονται ενάντια σε τέτοιους ανέμους για να τα βοηθήσουν να επιβραδύνουν. «Γιατί πήγαιναν τόσο γρήγορα», αναρωτιέται. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις σε αυτό το σημείο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συγκεκριμένο σημείο που έγινε η τραγωδία θεωρείται «καρμανιόλα»
Σύμβολο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων
85 δευτερόλεπτα πριν την αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας
Από την Αλεξάνδρειας Ημαθίας, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη οι επιβαίνοντες - Τρεις οι τραυματίες
Η Τσινγκ Μπάο δείχνει να διασκεδάζει ιδιαίτερα
Στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχουν επίσης με brands όπως Salomon, Arc’teryx και Wilson
Επίθεση με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τρένο με 291 επιβάτες – Καταγγελία Κουλέμπα για «ρωσική τρομοκρατία»
Αποζημιώσεις έως 216.000 ευρώ στις οικογένειες, αντιπολίτευση ζητά παραίτηση μετά τη σύγκρουση στην Αδαμούθ
Τα σενάρια για το πώς συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο με θύματα Έλληνες οπαδούς του ΠΑΟΚ
Η επιλογή Βουλγαρία–Ρουμανία–Ουγγαρία, το δυστύχημα με επτά νεκρούς και η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη
Το βαν των άτυχων οπαδών κατευθυνόταν στη Γαλλία για τον αγώνα Λιόν-ΠΑΟΚ
Eπιχείρησαν επίσης να αποδώσουν ευθύνες σε εργαζόμενους για θέματα πυρασφάλειας
Σπάνια πολιτική δήλωση από την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ταραχές στη Μινεάπολη
Η στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης καταγράφηκε από κάμερα οχήματος
Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία της παραβίασης ιδιωτικότητας
Βανάκι συγκρούστηκε με βυτιοφόρο – Τραυματίες και παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας
Πρόκειται για «σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι
Έξι νεκροί και τρεις βαριά τραυματίες σε σύγκρουση λεωφορείου με βυτιοφόρο και φορτηγό στην Τίμις
Aντιδράσεις στη χώρα μετά τον θάνατο δύο αμερικανών πολιτών στη Μινεάπολη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.