- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καζακστάν: Για δυνατό κρότο κατά την προσέγγιση στο Γκρόζνι μιλά επιζώντας
Τι δείχνει η έρευνα για τη συντριβή το μοιραίου αεροσκάφους
Η πτήση J2-8243 συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν
Επιβάτης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines (ΑΑ) το οποίο συνετρίβη στο Καζακστάν δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας δυνατός κρότος καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας.
Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».
Η πτήση J2-8243 συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν αφού άλλαξε πορεία από την νότια Ρωσία όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά ουκρανικών drone.
«Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», δήλωσε ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιζήσαντες της συντριβής, στο Reuters προσθέτοντας ότι μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμαζόμενος για το τέλος. Μετά τον κρότο, το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα. «Ηταν σαν να ήταν μεθυσμένο. Δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια!».
Τέσσερις αζερικές πηγές με γνώση των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας δήλωσαν στο Reuters ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Το Embraer της Azerbaijan Airlines πέταξε από το Μπακού μέχρι το Γκρόζνι και από εκεί εξετράπη της πορείας του για εκατοντάδες μίλια διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα για να καταπέσει και να συντριβεί στο Καζακστάν. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 επέζησαν.
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε αρχικά ότι το περιστατικό οφείλεται στην σύγκρουση του αεροσκάφους με «σμήνος πουλιών».
Σύμφωνα με την Rosaviatsia, στον πιλότο του αεροσκάφους «προτάθηκαν εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης», «αλλά εκείνος επέλεξε το Ακτάου στο Καζακστάν», δηλαδή να διασχίσει κατά πλάτος ολόκληρη την Κασπία Θάλασσα (!).
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα κάνει σχόλιο και ότι περιμένει τα πορίσματα της επίσημης έρευνας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.