- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Συνέντευξη Αλ Τζολάνι: Θέλουμε σταθερότητα στη Συρία και όχι σύρραξη
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι μιλώντας στη συριακή τηλεόραση υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα της χώρας
Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, μίλησε για πρώτη φορά το Σάββατο για το μέλλον της Συρίας.
Ο Τζολάνι που πρωτοστάτησε στην πτώση του Άσαντ και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας, στην πρώτη του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι της συριακής τηλεόρασης Syria.tv δήλωσε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ δεν έχει «καμία δικαιολογία» για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπό την ηγεσία του, η Συρία δεν θα επιτεθεί στο εβραϊκό κράτος.
«Οι δικαιολογίες του Ισραήλ για την είσοδό του στη Συρία δεν υπάρχουν πλέον. Μετά την αποχώρηση των Ιρανών, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία. Η εξαντλημένη Συρία μετά από χρόνια πολέμου και συγκρούσεων δεν επιτρέπει την είσοδο σε νέες συγκρούσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα μιλώντας στο κανάλι της συριακής τηλεόρασης υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα και όχι η σύρραξη της Συρίας σε συγκρούσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω καταστροφή.
Τζολάνι: Σεβαστείτε την συριακή κυριαρχία
Την ίδια ώρα, ο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτροπή της κλιμάκωσης, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της συριακής κυριαρχίας. Στη συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, μακριά από επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες.
Επιπλέον, επέκρινε το ιρανικό καθεστώς για τη μετατροπή της Συρίας σε πλατφόρμα επιθέσεων, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον συριακό λαό. «Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν διατηρούμε εχθρότητα προς τον ιρανικό λαό. Το πρόβλημά μας ήταν με τις πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρά την αποφυγή οποιασδήποτε «προκλητικής» ερώτησης σχετικά με τη Ρωσία, ο Τζολάνι δήλωσε ότι η συριακή επανάσταση προσέφερε μια «ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τη σχέση της Ρωσίας με τη Συρία, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα». Αν και αναγνώρισε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία ήταν υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την στοχοθέτηση Σύρων πολιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η δήλωσή του έδειξε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στη ρωσική παρουσία στη Συρία.
Ο Τζολάνι προειδοποίησε επίσης ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «η συριακή επανάσταση έχει θριαμβεύσει, αλλά η Συρία δεν πρέπει να καθοδηγείται με τη νοοτροπία της επανάστασης». Τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη νόμων και θεσμών, επισημαίνοντας πως το επόμενο στάδιο είναι αυτό της «οικοδόμησης και της σταθερότητας».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Συρία, περιέγραψε τη λεηλασία της χώρας από το καθεστώς Άσαντ και την αδικία στην κατανομή των πόρων. «Υπάρχει αφθονία τροφίμων, αλλά ο Άσαντ τα στερούσε συστηματικά από τους Σύρους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τις τραγικές συνέπειες και τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Στα σχέδιά του για την ηγεσία της Συρίας, δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση του captagon, του ναρκωτικού που παραγόταν μαζικά υπό το καθεστώς Άσαντ για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Τέλος επανέλαβε ακόμα τη δέσμευσή του για την προστασία των μειονοτικών ομάδων της Συρίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους Χριστιανούς και τους Δρούζους, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.