- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συρία: Διευθυντής φυλακής αντιμετωπίζει δίωξη για βασανιστήρια στις ΗΠΑ
Κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ότι διέταξε τον βασανισμό σε αντιπάλους του Άσαντ
Ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για βασανισμούς πολιτικών αντιφρονούντων ώστε να καμφθεί η αντίσταση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ
Ένας υπήκοος της Συρίας και πρώην διευθυντής φυλακής της Δαμασκού την περίοδο από το 2005 ως το 2008, ήδη φυλακισμένος στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει από την Πέμπτη ποινική δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για βασανιστήρια, ανακοίνωσαν οι αρχές, μερικές ημέρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ, ο οποίος ήταν διευθυντής της διαβόητης φυλακής Άντρα προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, κατηγορείται από την Ουάσιγκτον πως προκάλεσε μεγάλο «σωματικό και ψυχικό πόνο» σε εγκλείστους, είτε διατάσσοντας να βασανιστούν ή βασανίζοντάς τους ο ίδιος προσωπικά, εξηγεί ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο 72χρονος κατηγορείται επίσης ότι έστελνε κρατούμενους της φυλακής σε ειδική πτέρυγα όπου τους κρέμαγαν από ταβάνι και τους ξυλοκοπούσαν ή τους ανάγκαζαν να έχουν τα κάτω άκρα σε ορθή γωνία (τεχνική βασανιστηρίου γνωστή ως chaise allemande, «γερμανική καρέκλα» στα γαλλικά και flying carpet, «ιπτάμενο χαλί» στα αγγλικά).
Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ το 2011. Πήγε στις ΗΠΑ το 2020 και αιτήθηκε να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 2023. Συνελήφθη και του ασκήθηκε ποινική δίωξη τον Ιούλιο του 2024 στο Λος Άντζελες επειδή είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το παρελθόν του, ώστε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής.
Ο πρώην διευθυντής φυλακής «κατηγορείται για βασανισμούς πολιτικών αντιφρονούντων και άλλων κρατουμένων ώστε να καμφθεί η αντίσταση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, του τότε προέδρου», ανέφερε η Νικόλ Αρτζεντιέρι, ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Τα θύματα συνεχίζουν να υποφέρουν για πολύ καιρό ακόμη και μετά το τέλος του σωματικού βασανισμού τους», πρόσθεσε. Ο εξηντάρης διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης αρκετών δεκαετιών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.