- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Συρία: Στην εξουσία ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ - Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ως τον Μάρτιο
Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό αναφέρει το Reuters
Συρία: Στην εξουσία ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ - Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης - Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό αναφέρει το Reuters
Οι αντάρτες που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό διόρισαν ηγέτη μεταβατικής κυβέρνησης τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος θα ασκήσει αυτά τα καθήκοντά του μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στη Συρία.
Μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που είχαν εγκαταστήσει αντάρτες από το προπύργιο τους στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.
«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να ηγηθούμε της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου», ανακοίνωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση που τον παρουσίασε ως τον «νέο πρωθυπουργό».
Πηγή εντός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της ισχυρής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης αρμόδιας για το χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».
Αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της «μέχρι την έναρξη συνταγματικής διαδικασίας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «στη συνέχεια θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».
Χθες Δευτέρα, ο ηγέτης της HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας, τον Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι με θέμα τον «συντονισμό για την μετάβαση της εξουσίας».
Ισραηλινές δυνάμεις σε «απόσταση αναπνοής» από την Δαμασκό
Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν που βρίσκεται στην άκρη του κατεχόμενου και προσαρτημένου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων και απέχει περίπου 25 –30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Από την πλευρά του, το Reuters, επικαλούμενο αραβικές πηγές μετέδωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης προσεγγίζουν τη Δαμασκό από τα νοτιοδυτικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΕΡΤ και Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.