- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα εγκαταστάσεις του στρατού της Συρίας
Για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών ο οπλισμός του Άσαντ
Το προσαρτημένο Γκολάν θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ισραήλ «για όλη την αιωνιότητα», διαμηνύει ο Νετανιάχου
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε περίπου 250 επιδρομές στη Συρία από προχθές Κυριακή, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.
Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε αεροδρόμια, ραντάρ, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, κέντρα έρευνας του στρατού, ενώ προκάλεσε ζημιές ή βύθισε σκάφη του συριακού πολεμικού ναυτικού, ενώ έπληξε επίσης μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Λαττάκειας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα», την επομένη της πτώσης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.
Το Γκολάν, το οποίο επιβλέπει τους λόφους της Γαλιλαίας και τη λίμνη της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ, «θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα», διατράνωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο στρατός του Ισραήλ κυρίευσε μέρος του υψιπέδου αυτού της Συρίας το 1967 κι απώθησε συριακή επίθεση με σκοπό να ανακαταληφθούν τα χαμένα εδάφη κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου του 1973. Το Ισραήλ προσάρτησε το Γκολάν το 1981.
«Ο έλεγχός μας στο υψίπεδο του Γκολάν εγγυάται την ασφάλειά μας, εγγυάται την εθνική κυριαρχία μας», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Γκολάν το 2019», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση που είχε λάβει ο κ. Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021). Η απόφαση αυτή αντίκειται προς σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ, κατά τον οποίο η περιοχή αυτή παραμένει κατεχόμενη και η προσάρτησή της στο Ισραήλ παράνομη, δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως διέταξε τον στρατό του να «πάρει τον έλεγχο» ουδέτερης ζώνης στα όρια του τμήματος του κατεχόμενου και προσαρτημένου στο Ισραήλ τμήματος του Γκολάν. Η προέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στη ζώνη αυτή αποτελεί «παραβίαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, επισήμανε χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.