- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Έχουμε διαφορές απόψεων - Στόχος το καζάν - καζάν»
Τι είπε σε συνέντευξή του στη Milliyet
Χακάν Φιντάν: Τι είπε σε συνέντευξή του στη Milliyet για τα ελληνοτουρκικά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει στη συζήτηση των θεμάτων με ψυχραιμία και με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Σε συνέντευξή του στη Milliyet, η οποία δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», λέγοντας ότι «ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα».
«Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Στην ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ, σχετικά με την αντίθεση στην Ελλάδα της ακροδεξιάς, που ανεβάζει τα εκλογικά της ποσοστά, στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και ευρύτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αν ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο συγκρούσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε:
«Πιστεύω ότι η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη οφείλεται επίσης σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα και στην εσωστρέφεια. Με την επιρροή της εσωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ στράφηκε προς μια προτίμηση που βασίζεται στην ταυτότητα από την εποχή του Σαρκοζί. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια πολυπολιτισμική δομή. Με μια αντίληψη που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μας παράδοση, βλέπουμε πάντα τις διαφορές ως πλούτο. Υποστηρίζουμε ότι η αρμονία και ακόμη και η συμμαχία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί κάλλιστα να είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο θεωρεί τη διαφορετικότητα πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και αντιμεταναστευτικά αισθήματα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.