- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς κατάφερε ο Μπάιντεν μια ιστορική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων εν μέσω πίεσης να αποσυρθεί
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν πολύ πριν το ντιμπέιτ
Mπάιντεν: Πώς κατάφερε μια ιστορική συμφωνία εν μέσω πίεσης για την υποψηφιότητα του
Στο πως κατάφερε ο- μέχρι πρότινος -πανταχόθεν βαλλόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μια ιστορική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.
Ο Τζο Μπάιντεν, όπως σημειώσαν στο Politico οι βοηθοί του, ανήμερα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ επικεντρώθηκε μόνο στην επιστροφή τριών Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.
Ιδιαιτέρως, ο Μπάιντεν και ο στενός του κύκλος ήταν ανήσυχοι, αβέβαιοι για το πού ακριβώς θα οδηγούσαν οι επόμενες εβδομάδες. Υπολόγιζαν ότι ο τρόπος που θα χειρίζονταν τον Ιούλιο ήταν κρίσιμος για τον ίδιο πολιτικά και προσωπικά. Και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δείξει στο αμερικανικό κοινό ότι ο πρόεδρος ασχολείται πολύ με τη διακυβέρνηση ήταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσαν να μιλήσουν.
«Αυτό που ο κόσμος δεν γνώριζε ήταν πόσα πολλά συνέβαιναν παρασκηνιακά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών βρισκόταν σε εξέλιξη πολύ πριν από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου και Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι υπολογισμοί του προέδρου σχετικά με την ανταλλαγή δεν επηρεάστηκαν από τις σκέψεις του για το αν θα παραιτηθεί.
Καθώς οι εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία γίνονταν όλο και πιο δυνατές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, ο πρόεδρος ανέφερε ότι θα παραμείνει στην κούρσα. Στις 9 Ιουλίου, την επομένη μιας συνέντευξης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέρρευσαν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και το επιτελείο τους την χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία να μιλήσουν με τους Γερμανούς ομολόγους τους για την προτεινόμενη ανταλλαγή.
Μέχρι τότε, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει μέσω των διαύλων πληροφοριών με τις ΗΠΑ ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανταλλαγή κρατουμένων.
Όταν η Ρωσία απέρριψε μια αρχική πρόταση τον Ιανουάριο του 2023, ο Τζέικ Σάλιβαν επινόησε μια στρατηγική που θα ενέπλεκε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως τη Γερμανία. Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερο χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλά οι Ρώσοι παρουσίασαν ένα άλλο εμπόδιο στον σχεδιασμό του Σάλιβαν: Είπαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023 ότι ήθελαν τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν συνταγματάρχη της FSB που σκότωσε έναν Τσετσένο αντιφρονούντα το 2019, να απελευθερωθεί από τη φυλακή στη Γερμανία. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκέρσοβιτς συνελήφθη στη Ρωσία στις 29 Μαρτίου 2023.
Καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ο Σάλιβαν και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς μίλησαν αρκετές φορές με ομολόγους τους στην Ευρώπη και στη Ρωσία για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να γίνει η συμφωνία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ουάσιγκτον: Να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συμφωνήσει στην απελευθέρωση του Κρασίκοφ. Η κυβέρνησή του δεν ήταν αρχικά δεκτική σε αυτή την ιδέα, σύμφωνα με άλλον Αμερικανό αξιωματούχο.
Μετά από πολλές πιέσεις, οι Γερμανοί υποχώρησαν. Και στις αρχές Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος έκανε μια τελική προσπάθεια να πείσει τους Ρώσους να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή κρατουμένων. Οι Ρώσοι υπέγραψαν τη συμφωνία στα μέσα Ιουλίου, δήλωσε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος.
Αλλά καθώς εκτυλισσόταν το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο Μπάιντεν προσπαθούσε να αποκρούσει μια ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του.
Ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε και τις δύο αυτές προκλήσεις με το πρόσθετο βάρος ότι έπρεπε να το κάνει από μακριά- είχε βρεθεί θετικός στον Covid κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που τον ανάγκασε σε μια παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης την πιο ακατάλληλη στιγμή.
Στις 21 Ιουλίου, αναρρώνοντας ακόμη από το Κόβιντ και κρυμμένος στο σπίτι του στην παραλία του Ντέλαγουερ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ για να τον πείσει να κινηθεί γρήγορα για την επίλυση του προβλήματος, ώστε ο Ρώσος που ήταν φυλακισμένος στη χώρα να απελευθερωθεί μαζί με τους υπόλοιπους.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Μπάιντεν είχε ήδη αποφασίσει να τερματίσει την πολιτική του καριέρα, μια ανατροπή με την οποία είχε συμβιβαστεί το προηγούμενο βράδυ και την οποία είχε οριστικοποιήσει νωρίτερα το πρωί. Η συνομιλία του με τον Γκόλομπ θα ήταν ένα από τα τελευταία, και ίσως το πιο σημαντικό, τηλεφωνήματά του πριν δημοσιοποιηθεί.
Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν οριστική σε όλες τις λεπτομέρειες εκτός από μερικές υλικοτεχνικές λεπτομέρειες εκείνη την ημέρα. Αλλά κρατήθηκε μυστική μέχρι την πραγματική μεταφορά των Αμερικανών από τη ρωσική επιτήρηση την Πέμπτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει ξανά για τον τερματισμό του πολέμου
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.