- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Aνακαλύφθηκε ναυάγιο στον βυθό της Βαλτικής με το αμπάρι γεμάτο κιβώτια σαμπάνιας
Το σκάφος βυθίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα


Βαλτική: Ναυάγιο με το αμπάρι γεμάτο κιβώτια σαμπάνιας
Πολωνοί δύτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των σουηδικών ακτών της Βαλτικής Θάλασσας ένα ναυάγιο ενός πλοίου του 19ου αιώνα του οποίου το αμπάρι είναι γεμάτο με κιβώτια σαμπάνιας και αντικείμενα από πορσελάνη.
«Το ναυάγιο στην Βαλτική είναι γεμάτο με κιβώτια σαμπάνιας, μεταλλικού νερού και αντικείμενα πορσελάνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Στακούρα, επικεφαλής της καταδυτικής ομάδας Baltictech.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν περίπου εκατό μπουκάλια σαμπάνιας. «Κάνω καταδύσεις τα τελευταία 40 χρόνια, συμβαίνει συχνά να υπάρχουν ένα ή δύο φιάλες... (αλλά) να συναντήσω ένα ναυάγιο με τέτοιο φορτίο, που δεν μου είχε ξανασυμβεί», τόνισε ο Στακούρα.
Η ανακάλυψη, που έγινε περίπου 20 ναυτικά μίλια νότια του σουηδικού νησιού Έλαντ, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα τύχης, σύμφωνα με τους δύτες που για χρόνια χτενίζουν τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας αναζητώντας ναυάγια.
«Εξερευνούσαμε νέες τοποθεσείες στο βυθό από καθαρή περιέργεια και τότε ήταν που συναντήσαμε αυτό το ναυάγιο», σημείωσε ο Στακούρα.
Η ανακάλυψη μεταλλικού νερού σε σφραγισμένες πήλινες φιάλες κατέστησε εφικτό να διαπιστωθεί ότι το σκάφος βυθίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
«Καταφέραμε να τραβήξουμε φωτογραφίες μιας σφραγίδας σε ένα μπουκάλι, που αποδείχθηκε ότι ήταν της γερμανικής μάρκας Selters - και αυτές οι στάμπες είχαν ένα συγκεκριμένο σχήμα εκείνη την εποχή», εξήγησε ο Στακούρα.
Οι δύτες ενημέρωσαν τις σουηδικές περιφερειακές αρχές για την ανακάλυψή τους. Τόνισαν επίσης ότι τα κιβώτια σαμπάνιας δεν θα εξαχθεί σύντομα λόγω διοικητικών περιορισμών.
«Βρισκόταν εκεί στο βυθό για 170 χρόνια, οπότε ας το αφήσουμε να... ξεκουραστεί για ακόμη μια χρονιά, θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε σωστά για αυτήν την επιχείρηση», κατέληξε ο Στακούρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή
Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
To μήνυμά του στην επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Αμφότεροι μίλησαν εξ' αρχής δημόσια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κιέβου
H εταιρεία έχει εκτοξευθεί λόγω της ζήτησης για τσιπ
Φόβοι για κατάρρευση των φραγμάτων
Η χώρα ιδρύθηκε από πρώην σκλάβους της Αμερικής
Oι Χούθι λένε ότι θα κρατήσουν αιχμαλώτους
Το CHP αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά
Μια ιστορική αναδρομή στην πολεμική στρατηγική ανά τις δεκαετίες
Δημιουργείται επενδυτικό ταμείο για τη στήριξη υποδομών, ενέργειας και ιδιωτικών κεφαλαίων
Στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η υπόθεση της Τσόι Μιν-κιουνγκ
Είχε κατατεθεί από την ακροδεξιά με αφορμή το Pfizergate
Τι αναφέρει έκθεση της UNAIDS
Αν αποφασίσει κάτι τέτοιο θα είναι 54 ετών
Αβέβαιο μέλλον για εκατοντάδες χιλιάδες σκυλιά - Σε απόγνωση οι εκτροφείς
Οι πράκτορες δεν θα απολυθούν αλλά θα τοποθετηθούν σε θέσεις με μειωμένες επιχειρησιακές ευθύνες
Σε αντίθετη τροχιά με τις δύο μεγάλες παρατάξεις – ΕΛΚ και Σοσιαλιστές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.