Κοσμος

H Ρωσία αναθεωρεί τα σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα

H αντίδραση της Λιθουανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα
© EPA/PETER KOLLANYI

Ρωσία: Τυπουργείο Άμυνας προτείνει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα- Το Ελσίνκι καλεί τη Μόσχα να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ. «Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος.

Αντίδραση της Λιθουανίας

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος γιατί τα σύνορα θα πρέπει να διευθετηθούν, το πώς ακριβώς θα διευθετηθούν και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Άλλη μια υβριδική ρωσική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά επιχειρώντας να διασπείρουν φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία για τις προθέσεις τους στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Πρόκειται για μια προφανή κλιμάκωση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αποφασιστική απάντηση», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.