Κοσμος

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Bernard Pivot σε ηλικία 89 ετών

Από τις εκπομπές του πέρασε crem de crem της Γαλλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Bernard Pivot σε ηλικία 89 ετών
President of Academie Goncourt Bernard Pivot speaks during a press conference prior receiving the Prix Dialogue to Spanish-French Friendship in Madrid, Spain, 11 June 2019. Gouncourt and the Literature Planeta Award will be presented with the Prix Dialogue to Spanish-French Friendship in a handover ceremony this evening. EPA/PACO CAMPOS

Bernard Pivot: Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος 

Ο παρουσιαστής και συγγραφέας Bernard Pivot, ο οποίος έκανε εκατομμύρια Γάλλους να διαβάζουν χάρη στην εκπομπή του «Apostrophes», πέθανε τη Δευτέρα 6 Μαΐου στο Neuilly-sur-Seine (Hauts-de-Seine) σε ηλικία 89 ετών, δήλωσε στο AFP η κόρη του Cécile Pivot.

Ο Bernard Pivot παρουσίαζε επίσης την εκπομπή «Bouillon de culture» και, από το 1985 και μετά, διοργάνωνε το Dicos d'or, ένα πρωτάθλημα ορθογραφίας που γρήγορα έγινε διεθνές.

Ο Bernard Pivot, ο οποίος έκλεισε τα 89 του χρόνια την Κυριακή, είχε την ιδέα για την εκπομπή το 1974, μετά τη διάλυση της ORTF.  Η εκπομπή αυτή, την οποία παρουσίαζε ζωντανά μετά το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του Ραχμάνινοφ, ήταν αγαπημένη τα βράδια της Παρασκευής.

Ο Sagan, ο Barthes, ο Nabokov, ο Bourdieu, ο Eco, ο Le Clézio, ο Modiano, ο Levi-Strauss, ακόμη και ο πρόεδρος Mitterrand ήταν καλεσμένοι του. Το 1987 πήρε κρυφά συνέντευξη από τον Valesa στην Πολωνία. Ευθυτενής και σχολαστικός αναγνώστης, υπέβαλε τους καλεσμένους του στο «ερωτηματολόγιο Pivot», εμπνευσμένο από το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Η εκπομπή διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια, μέχρι το 1990, και την παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές. Όταν τελείωσε ο ακούραστος δημοσιογράφος δημιούργησε το «Bouillon de culture», που εξακολουθεί να είναι στη δημόσια υπηρεσία, με ευρύτερο αντικείμενο από τα βιβλία.

Έχει γράψει τρία μυθιστορήματα: το «L'Amour en vogue» (1959), το «Oui, mais quelle est la question?» (2012) και το «...mais la vie continue» (2021). Είχε επίσης γράψει αρκετά δοκίμια για τη γαλλική γλώσσα και τα δύο άλλα μεγάλα του πάθη: το κρασί και το ποδόσφαιρο.

Γεννημένος στη Λυών στις 5 Μαΐου 1935 σε οικογένεια μικροκαταστηματαρχών, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή Beaujolais και ήταν γνωστός ως γνώστης των κρασιών της περιοχής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Dictionnaire amoureux du vin» (Plon, 2006). Στο ποδόσφαιρο, ήταν πιστός υποστηρικτής της AS Saint-Étienne και της γαλλικής εθνικής ομάδας.

Προσδιόρισε τον εαυτό του πρωτίστως ως δημοσιογράφο, ένα επάγγελμα στο οποίο βίωσε κάθε πτυχή. Αφού ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στην Progrès de Lyon, εντάχθηκε στην Figaro littéraire το 1958. Προϊστάμενος του τμήματος της «Le Figaro» το 1971, παραιτήθηκε το 1974 μετά από διαφωνία με τον Jean d'Ormesson (ο οποίος έγινε ο πιο συχνός του καλεσμένος στην τηλεόραση). \

Πηγή: AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.