Κοσμος

Politico: Ευρωβουλευτές βγάζουν εκατομμύρια από «έξτρα» νόμιμες δουλειές

Ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές ανέφερε μια επιπρόσθετη αμειβόμενη δραστηριότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
© EPA/JULIEN WARNAND

Ευρωβουλευτές: Τα εκατομμύρια που βγάζουν από «έξτρα» δουλειές»

Το να είσαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνεται αρκετά καλά. Το να είσαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πουλάει μεταλλικό νερό ως προστασία από την Covid πληρώνει ακόμα καλύτερα.

Ο Λιθουανός νομοθέτης Viktor Uspaskich κερδίζει 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από μια εταιρεία που ονομάζεται Edvervita, σύμφωνα με τις δημόσιες γνωστοποιήσεις. Η Edvervita είναι κατά κύριο λόγο μια κτηματομεσιτική επιχείρηση, αλλά είναι επίσης ο κύριος μέτοχος μιας εταιρείας μεταλλικού νερού, το προϊόν της οποίας ο Uspaskich ισχυρίστηκε ότι μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί την Covid-19, προκαλώντας έρευνα από τις αρχές, σύμφωνα με το λιθουανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα LRT.

Ο Uspaskich, ο οποίος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αντιμετώπισε πιο πρόσφατα κατηγορίες για χρηματοδότηση μιας πύλης παραπληροφόρησης και, από τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό διερεύνηση επειδή φέρεται να προσέλαβε ψεύτικους βοηθούς για να αποσπάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 500.000 ευρώ.

Ευρωβουλευτές: Ένας στους τέσσερις κάνει έξτρα δουλειά 

Ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές ανέφερε μια επιπρόσθετη αμειβόμενη δραστηριότητα- ποσοστό που πιθανότατα υποτιμά πραγματικό νούμερο, επειδή οι νομοθέτες δεν υποχρεούνται πλέον να αποκαλύπτουν ορισμένες δραστηριότητες που αμείβονται με λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια ΕΕ, η οποία δημοσίευσε μια ανάλυση των καταθέσεων τη Δευτέρα.

Όλα αυτά είναι νόμιμα εφόσον οι ευρωβουλευτές δεν ασκούν άμεσο lobbying για λογαριασμό των άλλων εργοδοτών τους. Στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και εγκαινίασε νέους κανόνες που απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε επιπρόσθετο εισόδημα.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις άφησαν πολλά παραθυράκια. Οι νέοι κανόνες δεν ζητούν πλέον από τους ευρωβουλευτές να αναφέρουν ρόλους που πληρώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως, και οι νομοθέτες έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει μέτρα που θα τους απαγόρευαν να κατέχουν θέσεις σε οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες για άσκηση λόμπι στη βάση δεδομένων διαφάνειας της ΕΕ.

Στους ευρωβουλευτές που κερδίζουν αρκετά χρήματα από παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνεται και ο Geoffroy Didier, Γάλλος ευρωβουλευτής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Βγάζει 115.200 ευρώ το χρόνο δουλεύοντας για τη νομική εταιρεία CARLARA, η οποία διαθέτει γραφεία στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Οι ειδικότητες της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, περιλαμβάνουν τους τομείς των βιοεπιστημών και των χημικών προϊόντων.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, εισπράττει περισσότερα από 21.000 ευρώ ετησίως από ομιλίες. Οι συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια συμπληρώνουν τα υπόλοιπα 105.418 ευρώ του επιπλέον εισοδήματός του..

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.