- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης
Mε αφορμή ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία
Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξή του από το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης
Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, (17-28 Απριλίου), βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας να αποσύρει την υποστήριξή του από τη διοργάνωση. Το έναυσμα έδωσαν εφημερίδες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στόχευσαν χορηγούς για ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα που προβλήθηκαν σε αυτό.
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας απαγόρευσε το Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης
«Ισλαμιστικές ομάδες μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και κυρίως τους δήμους της περιφέρειας Καντίκιοϊ και Μπέγιογλου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξαν το φεστιβάλ», αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση της Κωνσταντινούπολης UniKuir.
Το λογότυπο του υπουργείου αφαιρέθηκε από την ενότητα «υποστηρικτές» του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak στόχευσε ταινίες του φεστιβάλ όπως τα «Unicorns», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «All Shall Be Well», «Woman of...», υποστηρίζοντας ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV) προσπαθούσε να «κανονικοποιήσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».
Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιδράει
Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος Κόμματος AKP κάλεσε επίσης το τουρκικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση του φεστιβάλ το οποίο, σύμφωνα με εκείνον, «προσπαθεί να κάνει τα παιδιά γκέι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στοχοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το 2015 το Φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία.
Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση προβολής από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του ντοκιμαντέρ «Bakur» των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής από το Υπουργείο, πράγμα που δεν συνέβη σε πολλές ακόμη ταινίες που δεν είχαν άδεια, αλλά κανείς δεν ζήτησε την ακύρωση της προβολής τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.