- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Eυρώπη: Το κινεζικό δίκτυο κατασκοπείας μεγαλώνει συνεχώς - Οι γνωστές υποθέσεις
Η σύλληψη στη Γερμανία ενός βοηθού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ύποπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας είναι το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών τα οποία Πεκίνο αρνείται σε κάθε ευκαιρία. Η νευρικότητα σχετικά με την υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία έχει αυξηθεί σε όλη τη Δυτική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Ακολουθεί μια σύνοψη των πρόσφατων αξιοσημείωτων πρόσφατων περιπτώσεων.
Γερμανία
Οι Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με συζητήσεις στο νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ιστότοπος του Μαξ Κραχ του υποψηφίου του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD στις εκλογές του Ιουνίου, αναφέρει τον άνδρα ως έναν από τους βοηθούς του. Ο υποψήφιος δήλωσε ότι έμαθε για τη σύλληψη του από τα μέσα ενημέρωσης και ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες. Ο άνδρας με την ονομασία Τζιαν Γκου, ο οποίος ζούσε στις Βρυξέλλες και στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, κατασκόπευε επίσης Κινέζους αντιφρονούντες στη Γερμανία, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι αν αποδειχθούν οι κατηγορίες, πρόκειται για «επίθεση κατά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας εκ των έσω».
Η κινεζική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως την Τρίτη σε αιτήματα για σχολιασμό. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αναφορές για κινεζική κατασκοπεία στην Ευρώπη «αποσκοπούσαν στην απαξίωση και την καταστολή της Κίνας».
Πριν λίγο καιρό, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας δήλωσε ότι τρεις Γερμανοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συνεργασία με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες για την παράδοση τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ιδίως για το ναυτικό του Πεκίνου.
Βρετανία
Δύο άνδρες κατηγορήθηκαν στη Βρετανία για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, μεταξύ των οποίων ο ένας φέρεται να εργαζόταν ως ερευνητής για έναν εξέχοντα νομοθέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. O επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε ότι η έρευνα είναι «περίπλοκη και οι ισχυρισμοί πολύ σοβαροί».
Η Βρετανία κατηγόρησε επίσης Κινέζους χάκερς ότι προσπάθησαν να παραβιάσουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Βρετανών βουλευτών που επικρίνουν το Πεκίνο και δήλωσε ότι μια κινεζική οντότητα βρίσκεται πίσω από ένα χάκινγκ του εκλογικού της παρατηρητηρίο. Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν εντελώς κατασκευασμένοι και κακόβουλες συκοφαντίες.
Ολλανδία
Η ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών MIVD δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι κινέζοι κατάσκοποι είχαν στοχεύσει τις βιομηχανίες ημιαγωγών, αεροδιαστημικής και ναυτιλίας για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Πεκίνου «Η Κίνα θέλει να είναι ανεξάρτητη από τη δυτική γνώση και τεχνολογία (και) θέλει να οικοδομήσει έναν στρατό που μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλο», αναφέρει η έκθεση της MIVD.
Βέλγιο
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου χαρακτήρισε την Κίνα ως μια «μερικές φορές πολύ εχθρική» χώρα μετά τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο είχε στρατολογήσει ένα μέλος του βελγικού ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang ως μυστικό πράκτορα. Ο ηγέτης του Vlaams Belang, το οποίο τάσσεται υπέρ της φλαμανδικής ανεξαρτησίας, διέγραψε το εν λόγω μέλος του κόμματος λόγω των ισχυρισμών.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.