- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέχονται σε «βασανιστήρια» - Χαμός στη γειτονική χώρα
Ιταλία: Σάλος με τις επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων - Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέχονται σε «βασανιστήρια» - Χαμός στη γειτονική χώρα
Δεκατρείς φύλακες σε κέντρο κράτησης ανηλίκων συνελήφθησαν κατ’ εντολή εισαγγελέα χθες Δευτέρα στην Ιταλία, καθώς κατηγορούνται πως διέπραξαν σειρά επιθέσεων σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων κι ότι υπέβαλαν πολλούς σε βασανιστήρια στο Μιλάνο (βόρεια)· άλλοι οκτώ συνάδελφοί τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι συλλήψεις στη φυλακή ανηλίκων Τσέζαρε Μπεκαρία, στην περιφέρεια της λομβαρδικής πρωτεύουσας, έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το 2022 ως και φέτος, εξήγησε η ιταλική αστυνομία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
13 prison guards in Milan, Italy, arrested for alleged torture of young inmates. Prosecutors also suspended eight officers. The Cesare Beccaria detention center, lacking a director for 20 years, employs 50 guards. #JuvenileJustice pic.twitter.com/zX2x2jk314
— Frontline Feed (@frontlinefeeed) April 22, 2024
Σάλος στην Ιταλία με τα «βασανιστήρια» των σωφρονιστικών υπαλλήλων
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέχονται σε «βασανιστήρια», «κατάχρηση εξουσίας», «συνέργεια σε επιθέσεις εναντίον ανηλίκων» και, σε μια περίπτωση, «απόπειρα σεξουαλικής βίας» — βιασμού κρατουμένου.
Οι αστυνομικοί που διενεργούν την έρευνα μπόρεσαν να αποκαλύψουν τους φερόμενους ως δράστες χάρη σε τηλεφωνικές υποκλοπές, υλικό του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του κέντρου κράτησης, καθώς και μαρτυρίες πρώην εγκλείστων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.
Οι ιταλικές φυλακές αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, ιδίως υπερπληθυσμό εγκλείστων και ανεπαρκή χρηματοδότηση. Τον Ιανουάριο, κρατούνταν σ’ αυτές 60.300 άνθρωποι, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 47.300 θέσεις, σύμφωνα με όργανο επίβλεψης του σωφρονιστικού συστήματος.
Το κέντρο κράτησης όπου εργάζονταν οι δώδεκα από τους δεκατρείς συλληφθέντες επανδρώνουν κάπου 50 φύλακες και δεν έχει διευθυντή εδώ και 20 χρόνια.
Για «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του ιταλικού σωφρονιστικού συστήματος κάνει λόγο Μαρτσέλο Βιόλα
Συνδικαλιστικό όργανο των σωφρονιστικών υπαλλήλων εξέφρασε «φρίκη» για τις κατηγορίες. «Γνωρίζουμε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλη την Ιταλία εργάζονται με επαγγελματισμό και ανθρωπιά», πάντως «εμπιστευόμαστε την ιταλική δικαιοσύνη για να ρίξει φως στην υπόθεση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το συνδικάτο SAPPE.
Πρόκειται για «οδυνηρή» υπόθεση, για «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του ιταλικού σωφρονιστικού συστήματος, σχολίασε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Μιλάνου, ο Μαρτσέλο Βιόλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Italy arrests 13 prison guards over suspected torture of juvenile detainees https://t.co/JO38SBcw4i
— COPE MINISTRIES (@heal247) April 22, 2024
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, οι υπάλληλοι πέρναγαν στα άκρα των θυμάτων χειροπέδες ώστε να μην είναι σε θέση να προβάλουν αντίσταση και τα χτύπαγαν κατά τρόπο ώστε να μην τους αφήνουν σημάδια.
«Πίστευαν πως οι ενέργειές τους ήταν δικαιολογημένες και διδακτικές» για την αντιμετώπιση «κακής συμπεριφοράς εγκλείστων», όμως σε κάθε περίπτωση άσκησαν «παράνομη βία», τόνισε από την πλευρά της η εισαγγελέας Λετίτσια Μανέλα.
Αν και συγκριτικά μικρός, ο πληθυσμός ανηλίκων εγκλείστων στην Ιταλία καταγράφει αύξηση με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Antigone, οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν έγκλειστοι 532 ανήλικοι σε 17 κέντρα κράτησης, από 381 το 2022.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.