Κοσμος

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας σκότωσαν τουλάχιστον 29 μαοϊστές αντάρτες

Την ώρα που οι Ινδοί πηγαίνουν στις κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας σκότωσαν τουλάχιστον 29 μαοϊστές αντάρτες
© EPA/JAGADEESH NV

Ινδία: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 29 μαοϊστές αντάρτες

Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 29 μαοϊστές αντάρτες σε ανταλλαγή πυροβολισμών την Τρίτη, ανακοίνωσε η αστυνομία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εκλογών στις οποίες ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διεκδικεί μια τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Η περιφέρεια όπου σημειώθηκε η σύγκρουση, θα ψηφίσει στη δεύτερη από τις επτά φάσεις των εκλογών στις 26 Απριλίου, ενώ η γειτονική, προπύργιο των μαοϊκών, ψηφίζει στην πρώτη φάση την Παρασκευή.

Οι αντάρτες, οι οποίοι ασπάζονται μια μορφή κομμουνισμού που προπαγάνδιζε ο αείμνηστος Κινέζος ηγέτης Μάο Τσετούνγκ, διεξάγουν εδώ και δεκαετίες έναν αγώνα τύπου αντάρτικου κατά της κυβέρνησης, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ινδία, με αποτέλεσμα περιοδικές συγκρούσεις και απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι έλαβαν μια πληροφορία για την παρουσία μαοϊστών στην περιοχή την Τρίτη και εξαπέλυσαν έφοδο που οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

«Μετά τη συμπλοκή, κατά την έρευνα της περιοχής, βρέθηκαν πτώματα 29 μαοϊστών», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν επίσης αρκετά όπλα και πυρομαχικά από την τοποθεσία.

Οι μαοϊκοί λένε ότι αγωνίζονται για να δώσουν στους φτωχούς Ινδούς αγρότες και τους ακτήμονες εργάτες περισσότερο έλεγχο στη γη τους και μεγαλύτερη διεκδίκηση των ορυκτών της που σήμερα εκμεταλλεύονται μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες.

Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Τσατισγκάρ την Κυριακή, υποσχέθηκε να εξαλείψει την εξέγερση από το κρατίδιο εντός τριών ετών, εάν το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι ψηφιστεί ξανά στην εξουσία.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ